Nyári óvoda „Mókuséknál”
Vissza

Nyári óvoda „Mókuséknál”

Régi, dédelgetett álmom sikerült valóra váltani Fekete Emőke segítségével, a Kolozs megyei RMDSZ Nőszervezet együttműködésével: nyári óvodát szervezhetünk magyar ajkú gyerekek számára a vakáció idején. A program 19 csoportban zajlik Kolozsvár szerte, 7 helyszínen, 17 óvónő bevonásával.

A Hófehérke óvoda „Mókusok” csoportjába, 24 gyerek iratkozott, és két szép hetet töltöttünk együtt július elején. Célunk a gyerekek szórakoztatása, játszva tanítása, valamint készségeik, képességeik fejlesztése volt. Két témakört érintettünk: a vízi világot és a szivárvány születését.

Sokat játszottunk, kísérleteztünk a vízzel, felelevenítettük, amit már tudtunk a vízről, de új dolgokról is beszélgettünk. Körbejártuk, hogy honnan ered a víz, melyek a jellegzetességei, mire használhatjuk, milyen káros hatásai lehetnek, miért fontos takarékoskodnunk, hogyan történik körforgása, milyen mesterségekhez szükséges a víz, az erejéről is meséltünk, apályról, dagályról és még sorolhatnám. A szivárvány születése, keletkezése is érdekes témának bizonyult. A gyerekek saját élményeikről számoltak be, vitáztak, információkat gyűjtöttek, otthon is rákérdeztek a tanultakra.

A két témához válogattunk meséket, verseket, mondókákat, énekeket, játékokat, román dalocskákat, helyzetjátékokat, drámajátékokat, szabály- és versenyjátékokat. Nem maradtak ki a témához kapcsolódó matematikai elemek, valamint a bibliai történetek sem. Sokat barkácsoltunk, alkottunk, festettünk, origamiztunk, a hétvégén pedig az alkotásokból közös képet raktunk össze, amit büszkén, örömmel mutattunk meg a szülőknek. Ezeket képeket a program Facebook oldalán is meg lehet tekinteni, a http://fb.me/Nyari.ovoda linken.

A kinti szabad játékok és a kísérletezések voltak a legsikeresebbek. A legboldogabbak akkor voltak a gyerekek, amikor a víz „erejét” próbálgatták, a spárgára fűzött poharat vízipisztoly segítségével kellett a zsinór végére „lőni”, egymást lespriccelni, a vízzel töltött lufit vízsugár segítségével kilendíteni vagy ezzel dobálózni, pocsolyába, homokba ugrani… Mindezt mezítláb, fürdőruhában.

Vegyes életkorú gyerekekből állt össze a csoport, és ez még szebbé tette az együtt töltött napokat, egymást segítették, elfogadták, odafigyeltek, kölcsön adták vízipisztolyukat, segítettek öltözködni, asztalt teríteni.

Köszönet a támogatóknak, a szervezőnek, a szülőknek, akik ránk bízták gyerekeiket. Szép volt, jó volt, sikeres volt, és reméljük, jövő nyáron folytatjuk. Addig további kellemes nyarat a többi nyári óvoda helyszínén. Szép vakációt, tartalmas időtöltést kívánok minden gyerkőcnek.

Nusi óvó néni (Muszka Pál Anna Éva)

(Borítókép: A szivárvány születése, keletkezése is érdekes témának bizonyult.)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ