Nyakunkon az „igazán” szelektív hulladékgyűjtés
A kukásautó többé nem keveri, de fizetünk, ha mi mégis
A kukásautó többé nem keveri, de fizetünk, ha mi mégis
Vissza

Nyakunkon az „igazán” szelektív hulladékgyűjtés

Még meg sem szoktuk, hogy külön gyűjtsük a nedves és száraz szemetet, sőt még el sem helyezték a földbe süllyesztett kukák zömét Kolozsváron, s máris újdonságra kell készülődnünk: rövidesen négyfelé fogjuk gyűjteni a szemetet. Ne tessék felszisszenni, hogy minek azt, ha a kukásautó úgyis egybeönti a szelektíven gyűjtött hulladékot, a városmenedzser ugyanis azt ígérte, a majdani új rendszerben ilyen többé nem fog előfordulni. Ám aki nem gyűjt szelektíven, azt megbírságolják, méghozzá egészen sokkoló összegekkel, akár 2000 lejt is kockáztatnak az engedetlen magánszemélyek. A határozattervezet, amelyről ma döntenek a városi tanácsban, egészen meglepő dolgokat is tartalmaz: a cégeknek elvileg külön kéne gyűjteniük a tojáshéjat és külön az egész tojásokat. A logisztika és a szelektív gyűjtésért járó esetleges ösztönző kedvezmények kidolgozása még várat magára. Alkalmazni elméletileg július végétől kellene.

Egyesek talán még emlékeznek Kolozsvár utcáira, amikor a pataréti szeméttelep bezárása körüli problémák miatt néhány napig nem szállították el a szemetet pár évvel ezelőtt. Akkor válhatott érzékelhetővé sokak számára, mekkora hatalmas mennyiségű szemetet termel több százezer ember, és hogy a szemét tényleg jelentős probléma, ami igen gyorsan mindannyiunk fejére nőhet. Egy Kolozsvár méretű városban már rég ideje lenne a szelektív hulladékgyűjtésnek, és hosszú évek óta beszélnek is róla, néhány éve aztán tessék-lássék be is vezették, rosszul kidolgozott logisztikával viszont azóta sem sikerült a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre szoktatni. Mondjuk nem is igyekeztek, hiszen még annak látszatát sem próbálták megőrizni, hogy a kukásautók külön kezelnék a szelektíven gyűjtött hulladékot. Igen, mondhatjuk, hogy nem azért gyűjtjük szelektíven, mert a kukásautó is azt teszi, hanem saját elhatározásunkból, felismerve ennek szükségességét, valamint azt, hogy ily módon jelentősen csökkenthetővé válik a szemétmennyiség, amelybe egyébként idővel belefulladnánk. Mondhatjuk, hogy önmagunkért gyűjtjük szelektíven, de az igazság az, hogy senki sem szeret felesleges munkát végezni. Ugyan mindig meglobogtatták a pénzbírság mumusát is, de konkrét bírságolásokról, főként magánszemélyek esetében sosem hallottunk. Az új szabályzatra azért van szükség, mert tavaly a 74-es kormányrendelettel módosították a szelektív hulladékgyűjtést szabályozó törvényt, ezt „háziasítja” ma a kolozsvári tanács. Lássunk néhányat a beígért változások közül.

Az újrahasznosítható hulladékot a szemétszállító vállalatok által biztosított különféle színű zacskókba kell gyűjteni – írja elő a határozat. Így kék áttetsző zacskóba megy a papír és karton, sárgába a műanyag és fém, zöld kukákba dobjuk majd az üveget, feketébe a vegyes háztartási hulladékot. A földbe süllyesztett kukákat megfelelően feliratozzák majd. Ha a szeméttároló hely nem teszi lehetővé kettőnél több, 1,1 köbméteres nagyságú konténer elhelyezését, akkor a konténereket kukákra cserélik, és gondoskodnak a kiürítésük megfelelő gyakoriságáról. Végleg nyugdíjba mennek a főleg tízemeletes tömbházakban előforduló csúszdaszerű szemétledobó rendszerek, be kell őket zárni az új szabályzat szerint. Ugyan kényelmesek voltak, mert nem kellett elsétálni a kukákig, csak beledobni az emeletek között található nyílásokon, sok tömbházban már rég tárolókká alakították, ugyanis nem lehetett őket megfelelően takarítani, ezért kellemetlen szagot is árasztottak, és nem voltak higiénikusak sem. Az újonnan épülő lakóházak esetében a szabályzat előírja, hogy kötelező helyet biztosítani a megfelelő szelektív szemétgyűjtéshez, ahova a kukásautók is könnyen hozzáférhetnek.

A szemét elszállításának rendszerességével kapcsolatosan előírják, hogy az újrahasznosítható és háztartási hulladékot a tömbháznegyedekből és a belvárosból naponta, a magánházaktól hetente kell elszállítani. A háztartási hulladékot szintén naponta kell elszállítani az élelmiszerpiacokról, kórházaktól, óvodáktól, bölcsődéktől, szállodáktól, panzióktól. Eltérni ettől csak a helyi önkormányzat külön engedélyével lehetséges. Azt ígéri a szabályzat, hogy a szemetet a tároló típusának megfelelő kukásautó szállíthatja csak el, amelyeket jól olvasható felirattal látnak el, ez jelzi, hogy az autó műanyagot vagy papírt, netán üveget szállít-e. Nem maradnak ezután a kukák mellett azok a felgyűlt zacskók sem, amelyek már nem fértek be a kukákba, 10 méteres körzetből a szállítóvállalat köteles minden szemetet összegyűjteni, a helyet tisztán, kiseperve hagyni. Ugyanígy össze kell gyűjteniük a gumiabroncsokat, ám külön kell kezelni az építkezési hulladékot. A lejárt szavatosságú gyógyszereket a lakosság a gyógyszertárakban helyezheti el – ez a szabály eddig is érvényes volt, sajnos mégis alig találni olyan patikát, ahol a feleslegessé vált piruláinkat elfogadják.

A szelektív gyűjtés elmulasztásáért a magánszemélyek 100 lejtől akár 2000 lejig terjedő pénzbírságot kockáztatnak.

Gheorghe Şurubaru városmenedzser a Ştiri de Clujnak múlt héten azt nyilatkozta, július 30-tól a város köteles a négyféle gyűjtést lehetővé tenni mind a 660 szeméttároló helyen. Ebből 80 helyen már elhelyeztek föld alatti kukákat, további 200-at fognak így átalakítani, majd az összes többit, ahol a tulajdonjog tisztázott. Azt is megígérte, nem fogják többé egybeüríteni a szolgáltatók a különböző kukákat, ezért egyébként már korábban is megbírságolták őket. Április végéig az árakról kell megegyezni a szolgáltatókkal, a városmenedzser azt mondta, ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a szelektíven gyűjtő személyek csak a vegyes háztartási hulladék elszállításáért fizessenek, vagyis akár még csökkenhet is a lakosság szemétdíja. De a tömbházlakóknak „térítési” munkát is kell majd ennek érdekében végezniük, hiszen nem járhat a kedvezmény, ha a szomszéd nem gyűjt szelektíven. Ebben bízik Gheorghe Şurubaru is, aki szerint az emberek majd egymást fogják meggyőzni arról, hogy a szelektív gyűjtés jó nekik. A pontos és működőképes logisztikát várjuk, az egymást győzködő lakók közötti párbeszédről pedig reméljük, hogy nem veszekedésekbe fullad, hanem a jótékony társas kapcsolatokat erősíti.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ