Növelné képviselői számát a délvidéki magyarság
Vissza

Növelné képviselői számát a délvidéki magyarság

Az országgyűlési mellett tartományi és önkormányzati választásra készül Szerbia. A voksolásokat június 21-én tartják. Ekkor eldől az is, hogy mekkora érdekérvényesítő ereje van a délvidéki magyarságnak.

Aleksandar Vucic szerb elnök közölte: a járványhelyzet nem indokolja a június 21-ére tervezett általános választások elhalasztását. A voksoláskor a szavazópolgároknak kesztyűt és maszkot kell viselniük.

A 6,5 millió választópolgár június 21-én a köztársasági parlament 250, valamint a vajdasági tartományi képviselőház 120 mandátumáról, illetve több mint 170 önkormányzat összetételéről dönt.

Mivel az országot 2012 óta a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt koalíciója vezeti, így nem is vitték túlzásba a kampányígéreteket, inkább az eddigi munka folytatására helyezték a hangsúlyt. Az ellenzék sem bizonyult kreatívnak az idén, kampányuk a „Mi nem ők vagyunk, mi máshogy csinálnánk” elképzelt szlogennel foglalható össze.

Becsvágyó tervvel vágott azonban neki a választásoknak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a kampány során tapasztalt jó hangulat, a választópolgárok elégedettsége, valamint a választási törvény módosítása mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a VMSZ meg tudja őrizni a képviselet eddigi szintjét, sőt akár növelni tudja a parlamenti és az önkormányzati képviselők számát - emelte ki Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti listavezetője.

Szakértők szerint a jelenlegi négynél legalább eggyel több képviselője lehet a VMSZ-nek a 250 tagú belgrádi parlamentben, és megtarthatja a vajdasági tartományi képviselői számát is. Jelenleg hatan képviselik a VMSZ-t a 120 fős tartományi parlamentben, közöttük házelnökként Pásztor István pártelnök. Önkormányzati szinten a jelenlegi három magyar polgármester mellett – Magyarkanizsa, Zenta, Topolya – további kettőt szeretne szerezni a legnagyobb délvidéki magyar párt. A VMSZ visszaszerezné Szabadkát és Kishegyest.
 

Pásztor Bálint az MTI-nek elmondta: a VMSZ az egyetlen magyar lista, amely országos, tartományi és önkormányzati szinten is indul. „Összefogott az a három magyar párt, amely még aktív a Vajdaságban, és ez felhajtóerővel bír” – mondta.

A hétmilliós Szerbia lakosságának körülbelül 3,5 százaléka magyar, vagyis megközelítőleg 250 ezer magyar él az országban. A VMSZ azonban nemcsak a magyar szavazatokra számít, hanem azoknak a más nemzetiségűeknek – akár a szerbeknek vagy horvátoknak – a voksára is, akik azonosulni tudnak a párt programjával.

Fotó: MTI


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Krajova–CFR 1907: mindenképpen ...
Önkormányzati támogatás kultúrára és ...
Egyelőre nem szabadulhat a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ