Növekvő gazdaság, növekvő bajok
Vissza

Növekvő gazdaság, növekvő bajok

Egyik szemük sír, a másik nevet – valahogy így lehetne összefoglalni a gazdasági élethez szorosan kötődő szakemberek hangulatát. Egyrészt ott van a kiváló, Európában a legjobbnak számító második negyedéves gazdasági növekedés, valamint az első fél éves, csaknem 6 százalékos GDP-bővülés, másrészt a szakemberek minduntalan arra keresik a választ, vajon meddig tartható fenn a gazdaságnak ez az újból kedvező korszaka, amely 2006-2008 után köszönt ránk ismét.

Sokan kérdezhetnék, hogy mi a gond, amikor a román gazdaság az első félévben 5,8 százalékkal nőtt, a második negyedéves 5,7 százalékos növekedés pedig a legmagasabb az EU-ban, és a negyedéves bontás szerinti II. negyedéves 1,6 százalékos bővüléssel sem kell szégyenkeznünk, hiszen ezzel a második helyet foglaljuk el. Miközben a román bruttó hazai termék csaknem 6 százalékkal gyarapodott, az EU és az euróövezet GDP-je alig több mint 2 százalékkal nőtt. Ez mindenképpen jó hír, hiszen csak így dolgozható le a hazai és a nyugati életszínvonal közötti különbség. Romániának mostantól számítva nagyon hosszú ideig folyamatosan gyorsabban kellene fejlődnie ahhoz, hogy ez sikerüljön.

A szakemberek másik szeme viszont azért sír, mert erre, úgy néz ki, nagyon kevés esély lesz a következő évtizedekben. A statisztikai adatok nem hazudnak, és már most látszik, hogy a gazdasági növekedés többnyire a fogyasztáson alapszik, amitől várhatóan fel fog hevülni a gazdaság, a fogyasztói árak ismét gyorsan nőni fognak. 

{Tovább olvasható még 274 szó.}
A gazdasági növekedés szerkezete egészségtelen, hosszú távon fenntarthatatlan, és ezt erősítette meg a statisztikai intézet egy másik adattal, mely szerint az építőipar több mint 7 százalékkal esett vissza az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest. Lakásokat ugyan építenek az ingatlan-befektetők, hiszen a lakosság növekvő vásárlóerejével
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Ördögűzés
  Ördögűzés
 • D-day
  D-day
 • Egyensúly
  Egyensúly
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező
 • Szülőföldem, Székelyföld
  Szülőföldem, Székelyföld

ROPOGÓS ROPOGÓS

Liviu Dragnea nem mond le!
Vb-2018, E-csoport, 2. forduló: ...
Dragnea lemondását követeli az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ