Női kosárlabda Eb - Legyőzték a házigazdákat és nyolcaddöntőben a magyarok
Vissza

Női kosárlabda Eb - Legyőzték a házigazdákat és nyolcaddöntőben a magyarok

A magyar női kosárlabda-válogatott nagy csatában legyőzte szombaton a házigazda cseheket Királyváradon (Hradec Kralove), az Európa-bajnokság második fordulójában, ezzel már biztosan továbbjut a csoportjából.

Az Eb második napjának második mérkőzésén két vesztes gárda csapott össze az A csoportban: a magyarok pénteken 62:48-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól, míg a házigazdák az ukránokkal szemben maradtak alul 59:47-re.

A csehek a 11. helyen zártak a 2015-ös, magyar-román közös rendezésű kontinenstornán, s azóta idén májusban játszották az első hivatalos mérkőzésüket, mivel rendezőként mentesültek a selejtező alól. Időközben három év szünet után visszahívták a keretbe a 32 éves, 198 centis Petra Kulichovát, a három olimpián szerepelt és hatodik Eb-jére készülő center mellé pedig honosították a 193 centis amerikai Kia Vaughnt.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, mindössze egyszer találkoztak eddig tétmeccsen: a 2001-es franciaországi Eb-n a csehek nyertek 57:55-re.

Szombaton már nem telt meg a Hradec Kralove Arena, a mintegy 3200 hazai szurkoló – soraiban a lelkes rezesbandával – azonban így is forró hangulatot teremtett. A magyarok a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia révén 11:6-ra elhúztak, öt perccel később már a 2005-ben Európa-bajnok, 2010-ben vb-ezüstérmes csehek vezettek 19:16-ra, majd egy 8:1-es vendégroham következett. A folytatásban fej-fej mellett haladtak a csapatok, a publikum pedig önfeledten hullámzott. Két és fél percen át 27:26 állt az eredményjelzőn, aztán a házigazdák pillanatai jöttek, a nagyszünetben Fegyverneky 13. pontjával 38:38 volt az állás.

A félidő statisztikája alapján Stefan Svitek együttese 11 büntetőből egyet hagyott ki, míg a csehek csak 50 százalékkal céloztak a vonalról. Az eredmény mellett az első 20 perc kiegyenlítettségét jelezte az is, hogy tízszer álltak döntetlenre a felek.

Fordulás után Ivan Benes tanítványai 6:0-lal kezdtek, a 208 centis Határ Bernadett – az Eb legmagasabb játékosa – viszont fontos pontokat szerzett a palánk alatt. Simon Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra tripláinak köszönhetően az utolsó negyed ötpontos magyar előnyről indult (55:50). A mezőny legjobbjává előlépő Nagy-Bujdosó további öt pontot dobott, majd a csehek egy pontra felzárkóztak, ekkor minden labdáért öldöklő harc folyt. A sorsdöntő hármast Fegyverneky dobta be egy perccel a vége előtt, így lett 72:65, ahonnan már nem volt visszaút a házigazdáknak.

Eredmény: A csoport, 2. forduló: Magyarország–Csehország 74:70 (24:20, 14:18, 17:12, 19:20); korábban: Spanyolország–Ukrajna 76:54. Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Magyarország 3 (122:132), 3. Ukrajna 3 (113:123), 4. Csehország 2.

Stefak Svitek kapitány mindenekelőtt a csapategységet emelte ki a mérkőzés után: „Kiválóan lepattanóztunk, türelmesen támadtunk, Nagy-Bujdosó Nórát pedig nem zavarta meg, hogy az első meccsen egy pontot sem szerzett” – jelentette ki a szakvezető, hozzátéve, kielemzik az ukránok két meccsét, és hatékony taktikát próbálnak kidolgozni a hétfői találkozóra.

A kvartett győztese – várhatóan a spanyol együttes – közvetlenül a prágai negyeddöntőbe jut, a második és harmadik helyezett kedden nyolcaddöntőt játszik Királyváradon, az utolsó pedig befejezi szereplését. A magyarok már biztosan ott lesznek a keddi programban.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ