Nincs utánpótlás a háziorvosi rendszerben - Kolozs megye lakossága még szerencsés helyzetben van
A fiatalokat nem vonzza a háziorvosi szakma
A fiatalokat nem vonzza a háziorvosi szakma
Vissza

Nincs utánpótlás a háziorvosi rendszerben - Kolozs megye lakossága még szerencsés helyzetben van

A hazai egészségügy számos, megoldásra váró problémái mellett sokszor elkerüli a figyelmet a háziorvosi rendszer – így érzi ezt a Háziorvosok Országos Szövetsége is, nyílt levélben foglalva össze a nehézségeket, amelyekkel a háziorvosok szembesülnek. A legfőbb problémát az alulfinanszírozásban látják, és kifogásolják, hogy az idei költségvetésben előírt pénzügyi ráfordítás alig fedezi az infláció miatt megnőtt kiadásaikat. Amíg az állami egészségügyi személyzet bérét jelentősen növelték, addig a háziorvosi rendelők csak a túlélési szinten maradtak – mutatnak rá, sérelmezve, hogy hiányzik a megfelelő egyensúly a rendszerben. Kolozs megyében a háziorvosi ellátás mondhatni mindenhol biztosított, csupán három településen - Palackoson, Magyarszováton és Révkolostoron – nem működik rendelő. Szilágy megye lakossága ebből a szempontból kevésbé szerencsés: nyolc községben nincs háziorvos, további nyolcban pedig kettő helyett csak egy orvos tevékenykedik.

(dézsi)

A Kolozs Megyei Háziorvosok Egyesületének alelnöke, Emiliana Costiug szerint a megyében tevékenykedő háziorvosok átlagéletkora 55 év, így amikor ez a nemzedék nyugdíjba megy, félő, hogy nehezen fognak szakembert találni az utánpótlásra. Costiug szerint a kormánynak a jövőkép megfogalmazásakor komolyan foglalkoznia kellene ezzel a problémával, mert ez képezi az egészségügyi rendszer alapját. – A szakemberhiány egyre erőteljesebb lesz, mert a háziorvosi szakma nem vonzza a fiatal orvosokat – figyelmeztet az egyesület elnöke, aki szerint a háziorvosi szolgáltatások krónikusan alulfinanszírozottak, azaz rengeteg munkával, túlórával és kevés anyagi ráfordítással járnak. Kolozs megye lakosságának egészségügyi alapellátása a Kolozs Megyei Egészségbiztosító tájékoztatása szerint biztosított, csupán három falu kivételével. Kérdés, hogy ilyen körülmények között, meddig tudják fenntartani a folytonosságot.

– A háziorvosok számos esetben olyan egészségügyi gondokat is megoldanak, amire nem kapnak finanszírozást – mutatott rá Costiug. Az alulfinanszírozottság, a kedvezőtlen körülmények, a szakmai kiteljesedés hiánya, mind-mind arra ösztönzi az egészségbiztosító pénztárral szerződéses kapcsolatban álló háziorvosokat is, hogy magán egészségügyi intézmények vagy külföldi munkalehetőségek fele irányuljanak.

Costiug szerint egy háziorvosi rendelő fenntartására kiutalt pénzösszeg megegyezik egy kórházi főorvos bérével, és ebből az összegből kell kigazdálkodni a lakbért, a közműköltségeket, az orvos és az egészségügyi nővér bérét, kifizetni a különféle járulékokat, valamint az akkreditációs, a munka- és tűzvédelmi illetékeket. – Ilyen körülmények között nem lehet tisztességes finanszírozásról beszélni – véli az egyesületi alelnök, pedig a Világbank és az EU kérte, hogy erősítsék meg az alapellátó rendszert és biztosítsanak korrekt finanszírozást a háziorvosoknak. Jelenleg az egészségügyi költségvetés kevesebb, mint hat százalékát költik a háziorvosi rendszerre, míg más európai országokban ez az arány 12-20 százalék közötti.

A lakosságszám csökkenésért is nehéz fenntartani rendelőt

A Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója, Mihai Moisescu elmondta: a megyében három községben nem működik háziorvosi rendelő: Palackoson, Magyarszováton és Révkolostoron. – Az Aranyosgyéres közelében található Palackoson 651 személy él, ami kevés egy minimális létszámú háziorvosi praxishoz, aminek ezerfősnek kell lennie. Ha ilyen kevés a páciens, az orvosnak nem biztosítanak akkora költségvetést, hogy elegendő legyen a rendelő működtetésére és a bérköltségekre.

A Déshez közeli Révkolostor község lakosainak egy része dési háziorvoshoz iratkozott, a magyarszováti lakosság pedig a szomszéd község, Magyarpalatka háziorvosához jár, aki hetente kétszer rendel – részletezte az igazgató. – A vidéki háziorvosi rendelők működését nem csak az egészségügyi infrastruktúra hiánya nehezíti meg, hanem a rossz útviszonyok és a lakosság létszámának folyamatos csökkenése is, éppen ezért az önkormányzatoknak is fel kellene karolniuk az ügyet – vélekedett Moisescu.

 – Aranyosgyéresről Palackosra havonta kétszer jár ki orvos, de máskor a betegek rokonaikat kérik meg, hogy az orvosi rendelőbe szállítsák őket. Szóltam az orvosnőnek, hogy legalább hetente kétszer kellene kijönnie, de nem tud, pedig Palackoson van orvosi rendelő váróteremmel és kezelőszobával. Szerencsénk van a tapasztalt egészségügyi nővérrel, aki injekciót ad, vért vesz, amit el is visz a laboratóriumba, viszont diagnózist ő nem állíthat fel – magyarázta Aurel Truță, Palackos község polgármestere.

A Kolozs Megyei Egészségbiztosító kérdésünkre megerősítette, hogy a többi Kolozs megyei vidéki településen mindenhol biztosítva van az alapellátás.

Tőkés Tünde: a háziorvosi hivatást szeretni kell

A megyében tevékenykedő, a biztosítóval szerződéses viszonyban álló 346 háziorvos közül 113-an rendelnek falun. Tőkés Tünde Körösfő község háziorvosaként tevékenykedik már tíz éve, és állítása szerint szerencsés helyzetben van, mert a községhez tartozó falvakból a kis távolságok és a megfelelő közlekedési infrastruktúra miatt a betegek könnyen – akár gyalog vagy biciklivel is – eljuthatnak az orvoshoz.  

- Kötődöm Körösfőhöz, mert nagytatám itt volt lelkész, így nem esett nehezemre a vidéki háziorvosi munka mellett dönteni. Kolozsváron csak egy orvos lennék a sok közül, itt viszont én vagy Az orvos – mesélt arról Tőkés Tünde, hogy miért döntött a körösfői orvoslás mellett. – Nehézség ugyan, hogy naponta ingáznom kell, és csak a benzinköltség felét tudom leírni az adómból, de itt mások az emberek, tisztelnek, és ez már a fiatal generáció esetében is meglátszik. A kis közösség formáló erejű, megbíznak bennem. Ezt a hivatást akkor érdemes választani, ha az ember szereti, mert pénzügyi szempontból kevésbé kifizetődő – jegyezte meg.

– Az évekkel ezelőtt bevezetett számítógépes rendszer sem működik zökkenőmentesen, általában hónap elején, amikor terheltebb a rendszer az orvosi jelentések feltöltése miatt – leáll. Ezen kívül hibák vannak a rendszerben a biztosított státuszt illetően is, nem beszélve arról, hogy az újszülötteket egy hónapig nem lehet bevezetni a nyilvántartásba, emiatt pedig az addig nyújtott szolgáltatásokat sem számolják el – sorolta a felmerülő gondokat. Tőkés Tünde Körösfő, Nyárszó, Sárvásár és Nádas lakosságát látja el, ami 1200 főt számlál összesen, de ebből csak ezren rendelkeznek biztosított státusszal. – Sokan lemondanak a havi 190 lej/fős nem kötelező egészségügyi biztosítás befizetéséről, ha szerényebb anyagi körülmények között élnek – mutatott rá. A községközponton kívül működő egészségügyi pont létesítésébe szerinte azért nem érdemes belevágni, mert annak az orvosi rendelő esetében előírtaknak kell megfelelnie. Ugyanúgy a szabályzatban előírt padlóval, megfelelő méretű váróteremmel kell rendelkeznie, és veszélyes hulladékot elszállító céggel is ugyanúgy szerződést kell kötni.

Szilágy megye: nyolc község háziorvos nélkül

A Szilágy megyei helyzet korántsem olyan szerencsés, mint a Kolozs megyei, hiszen az ott dolgozó háziorvosok 6o százaléka közelít a nyugdíjkorhatár fele, a fiatal szakemberek érdeklődését pedig nem kelti fel az általános orvoslás, ami még ráadásul alulfinanszírozott. Inkább a külföldi munka mellett döntenek, ahol a bérezés, de a munkakörülmények is olyan szintűek, hogy kellő motivációt és szakmai elismerést nyújtsanak. A Szilágy Megyei Közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint nyolc községnek nincs háziorvosa: Benedekfalvának, Kémernek, Szilágyerkednek, Nagyilondának, Blenkemezőnek, Ördögkútnak, Zálhának és Magyarzsombornak. Ezen kívül csak egyetlen háziorvos tevékenykedik hét olyan községben, ahol lakosságszám alapján kettő lenne indokolt. Ezeken a településeken a lakosság száma meghaladja az 18oo-at, ilyen helyzetben van Váralmás, Ipp, Krasznahídvég, Sig, Szurduk, Felsővalkó és Almásbalázsháza lakossága. A Szilágy Megyei Egészségbiztosító nyilvántartásában 1o8 szerződéses viszonyban álló háziorvos szerepelt.

Borítókép: illusztráció

 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: óriási pofonba szaladt ...
Sporthírek röviden
Az eMag online kereskedő 90 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ