Nincs és mégis van Kolozs Megyei Agrárkamara
Búvópatakként csordogál medrében a mezőgazdasági tanácsadás
Búvópatakként csordogál medrében a mezőgazdasági tanácsadás
Vissza

Nincs és mégis van Kolozs Megyei Agrárkamara

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) nemrég közleményt adott ki, amelynek értelmében alternatív ,,falugazdászokat” foglalkoztatnak – mintegy kényszerhelyzetben. Ugyanis a 2016/157-es számú törvény „megszüntette a megyei önkormányzatok által működtetett agrárkamarákat, ezzel felégetve a romániai szaktanácsadás utolsó fellegvárát, lebontva a gazdák és a hatóságok közti hidacskát is”. Emiatt az RMGE a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával próbálja pótolni a keletkezett űrt. A közlemény szerint Hargita és Kovászna megyében egy agronómus és egy állattenyésztő mérnök már megkezdte munkáját a gazdák tájékoztatása, a szakmai tanácsadás nyújtása, a pályázatokkal és a támogatásokkal kapcsolatos informálás, tanfolyamok és szakképzések szervezése terén. Erdély más vidékein, így Kolozs megyében is, az RMGE központjaiban egyelőre önkéntesek nyújtanak segítséget a rászoruló termelőknek, gazdáknak.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete azt reméli, hogy a ,,falugazdász” hálózatot bővíteni tudják oly módon, hogy minden olyan területen, ahol magyar gazda él és szakmai segítségre szorul, el tudják látni a munkát. A segítségért folyamodni kívánó Kolozs megyei gazdálkodók az RMGE kolozsvári irodájának telefonszámán, a 0264-431896-os számon kaphatnak tájékoztatást munkana­pokon 9–17 óra között.

 

{Tovább olvasható még 318 szó.}
Lőrinczi Zoltán, a Kolozs Megyei Vidékfejlesztési Hivatal (OJFIR) közgazdásza lapunknak elmondta, hogy ugyan megszületett a törvény az agrárkamarák felszámolására, de az alkalmazási normákat még nem látta senki, ezért megy minden tovább a régi kerékvágásban. A Kolozs Megyei Tanács legutóbbi ülésén éppen ezért születhetett határozat arról, hogy a me
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ