Nézd meg a filmet, s menj Rachmaninov-koncertre!
Vissza

Nézd meg a filmet, s menj Rachmaninov-koncertre!

Nemzetközileg elismert krajovai zongoraművész és ukrajnai karmester szereplésével tartja az évad utolsó koncertjét június 28-án, pénteken 19 órától a kolozsvári filharmónia. Műsoron Rachmaninov 3-as zongoraversenye, amelyet a valaha komponált egyik legnehezebb zongoraműnek tartanak.

A 3-as zongoraverseny a laitmotívuma az 1996-os Shine (Ragyogj!) című filmnek, amely David Helfgott zongorista történetét meséli el, ezért a szerepért Geoffrey Rush Oscar-díjat kapott. A filmben tanára azt mondja Davidnek: „Ha egyszer eljátszod, senki sem veheti el többé tőled ezt a zongoraversenyt.” A kolozsvári filharmónia évadzáró koncertjének karmestere hasonlóképpen vélekedik: „Ha el tudod játszani Rachmaninov 3-as zongoraversenyét, akkor bármit el tudsz játszani.”

Az évadzáró zongoraművésze a Liechtensteini Zeneakadémia ösztöndíjasa, Adela Liculescu zongoraművész. Krajován született 1993-ban, érettségi után zenei tanulmányait a Bécsi Zene- és Előadásművészeti Egyetemen folytatta. Tucatnyi nemzetközi verseny nyertese, legutóbb 2018 februárjában nyerte meg azt a különleges berni zongoravetélkedőt, ahova többszáz jelölt közül csupán négy zongoristát hívnak meg.

Az est karmestere, Mykola Diadiura a Kijevi Kozervatóriumban tanult. Ma az Ukrajnai Nemzeti Opera zenei igazgatója, a Kijevi Kamarazenekar és az Ukrán Nemzeti Filharmónia vezető karmestere. Szakmai karrierje az 1980-as évek második felében kezdődött, sorra nyerte a nemzetközi versenyek rangos elismeréseit. Dolgozott Dél-Koreában, többek közt a Szöuli Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként.

Az évadzárón elhangzik Csajkovszkij 4-es szimfóniája is. A koncert az Egyetemiek Házában (Farkas/Kogalniceanu utca) lesz.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két nap alatt 2533 új eset és 75 ...
Parkoló autókat rongáltak meg a ...
Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ