Néptáncelőadás a torockói Duna-ház évadnyitóján
Vissza

Néptáncelőadás a torockói Duna-ház évadnyitóján

Fergeteges hangulatú esttel kezdte az új esztendőt a Székelykő alatti Duna-ház: a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes és a helyi Szilas Néptánccsoport egyéni produkciókkal örvendeztette meg a közönséget. A házigazdák széki és palatkai, a vendégek pedig széki, boncidai román és magyar, továbbá szatmári táncokkal és öcsényi karikázóval léptek fel, valamint népdalokat adtak elő.

Köztudottan, a Duna TV által működtetett intézmény változatos és igényes programokkal igyekszik egész év folyamán erősíteni a Nagyenyed környéki szórványmagyarság összetartozását, kulturális fejlődését, nemzettudatának és népi hagyományainak ápolását.

A 2018. január 6-i rendezvényt is e nemes célkitűzés jegyében rendezték meg. A torockói és torockószentgyörgyi fiatalok alkotta Szilas Néptánccsoport számára nagy élményt, pozitív feltöltődést jelentett a híres Bogánccsal közösen fellépni, ellesni tőlük egyet s mást, hiszen Erdély egyik legismertebb népi együtteséről van szó. A kolozsvári társaikkal való kapcsolatot nyomatékosítja, hogy táncoktatóik, Varó Noémi és Halász Levente is a Zurboló tagjai.

Másfelől, a bogáncsosok is több szállal kötődnek Torockóhoz: amellett, hogy nagyon szeretik a mesés települést, és évekig itt tartották az éves edzőtáborukat, az elmúlt hétvégén itt ünnepelték meg a Bogáncs azon tagjainak „nagykorúsítását”, akik áprilistól már a felnőtt Zurboló Táncegyüttes sorait erősítik. Mint ismeretes, az 1985-ben megalakult Bogáncs többnemzedékes és több korosztályos néptáncegyüttes. Tussay Szilárd már a hetedik Bogáncs nemzedék vezetője; köszöntőjében ismertette a jelenlegi csoportokat: Morzsa Bogáncs, Apró Bogáncs, Kis Bogáncs, Bogáncs és Zurboló. Gyakorlatilag  a néptánc iránt érdeklődőknek a legifjabb kortól felnőttkorig lehetőségük van végig egyazon csapat keretében fejlődniük, kibontakoztatniuk tehetségüket.

„A Bogáncs nem csupán egy híres néptáncegyüttes, hanem egy igazi mozgalom a kolozsvári magyarság körében, remélem, a mi Szilasunk is hosszú életű lesz és a mi gyerekeink is ennek tagjai lesznek”- lelkesedett az egyik helybeli táncos.

Borítókép: a Bogáncs és a Szilas néptáncegyüttesek a fellépés után a Duna-házban


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vincze Loránt: Románia kettős mércét ...
Gergely Balázs: legszebb álmainkon is ...
Kovács Arnold: a Szent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ