Népszavazás - Folytatódik a voksolás, az első napon a részévetli arány 5,72 százalék volt
Vissza

Népszavazás - Folytatódik a voksolás, az első napon a részévetli arány 5,72 százalék volt

Ismét kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahol a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról kell döntést hozzon csaknem 19 millió választópolgár a vasárnap estig tartó kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

Az első napon a központi választási bizottság (BEC) becslése szerint országszerte 1 millió 46 ezer választó, a névjegyzékben szereplők 5,72 százaléka járult az urnákhoz.

A magyar többségű megyék szombaton sereghajtók voltak: a nap végéig Hargita megyében a jogosultak 2,22, míg Kovászna megyében a jogosultak 2,31 százaléka adta le voksát. A legmagasabb részvételt a népszavazás első napján Bihar megyében regisztrálták, ahol a névjegyzékben szereplők 8,67 százaléka járult az urnákhoz. 

A referendumon sikere főleg azon múlik, hogy túllépi-e vasárnap estig a részvétel a 30 százalékos érvényességi küszöböt, mert ha ez teljesül, az az eredményességhez szükséges igen szavazatok aránya minden bizonnyal meghaladja majd a választói névjegyzékben szereplők számának 25 százalékát, hiszen az ellenzők távolmaradásukkal próbálják meggátolni a hagyományos család fogalmának alkotmányba iktatását.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Brexit - Theresa May: helyrehozhatatlan ...
Dragnea szerint Johannis hazaárulást ...
PLUS néven új pártot alapított Dacian ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • „Minél több házból esténként világosság ...
  • Két tervezőiroda 15 éve az épített ...
  • Erdélyi négyes
  • Életműdíj, gumicukorból
  • In memoriam Lőwy Károly