Népszámlálás 2021-ben - Kedvező feltételek a magyar közösség számára
Vissza

Népszámlálás 2021-ben - Kedvező feltételek a magyar közösség számára

A szenátus plénuma hétfőn jóváhagyta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a 2021-es népszámlálást szabályozza. Az RMDSZ javaslatára a magyar közösség számára kedvező feltételeket ír elő a módosított rendelet, amelyről a képviselőháznak is döntenie kell, csak ezt követően léphet érvénybe. A módosítások egyaránt vonatkoztak nyelvhasználati és módszertani kérdésekre – derült ki az RMDSZ hírleveléből.

A 2021-ben az Európai Unió (EU) országaiban, így Romániában is népszámlálást tartank. A legutóbbi népszámlálás, 2011-ben, Románia állandó lakosságát 20,1 millió főre állapította meg, amiből mintegy 1,2 millió személyt adminisztratív nyilvántartókból (például a nyugdíj- és betegbiztosító pénztárak nyilvántartásával) emelt be az Országos Statisztikai Hivatal a végső adatbázisba, mivel a tényleges összesírás folyamata számos problémába ütközött. A 2011-es népszámláláson a lakosság 6,5 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

Újdonságnak számít, hogy a 2021-es népszámlálási kérdőív online is elérhető lesz, és az RMDSZ javaslatára ezt magyarul is ki lehet tölteni. A kérdőívnek több nemzetközi nyelven, és a Romániában élő kisebbségek nyelvén is elérhetőnek kell lennie.

A kormány eltörölné azt a rendelkezést, amelynek értelmében magyar nyelvű minta-kérdőív alapján is kérdezhettek a 2011-es népszámláláskor a kérdezőbiztosok azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya meghaladja a 20 százalékot. A szövetség javaslatára ez az előírás visszakerült a szenátus által elfogadott tervezetbe, így nem csorbul az anyanyelv-használati jog.

Továbbá az önkormányzatok által szervezett összeírási helyszíneken, a magyarlakta településeken magyar nyelvű tájékoztatásban részesülhet mindenki, és a tervezet garantálja az anyanyelv-használati jogokat a népszámlálás népszerűsítésében is.

Szervezési kérdésekben további két fontos rendelkezést is elfogadtak. Egyrészt az önkormányzatok szerepet kapnak a számlálóbiztosok kiválasztásában, másrészt sikerült elérni, hogy civil- és kisebbségügyi szervezetek megfigyelőket küldjenek a népszámlálás országos, megyei és helyi testületeibe. Ez biztosítja az átláthatóságot, s lehetőséget teremt arra, hogy magyar megfigyelők kerüljenek olyan testületekbe, ahol az önkormányzati képviselet ezt nem teszi lehetővé.

A népszámlálás központi testületébe az RMDSZ, a Kisebbségkutató Intézet és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala is küldhet egy-egy képviselőt.

A szövetség 23 pontban módosította a kormány rendeletét, a felsőház szakbizottsága egyöntetűen fogadta el az összes javasolt módosítást, a döntést pedig a szenátus plénuma erősítette meg. A megfogalmazott javaslatokat az RMDSZ az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával, a Kisebbségkutató Intézettel és az Országos Statisztikai Hivatallal közösen dolgozta ki.

Amennyiben a képviselőház is jóváhagyja az RMDSZ módosításait, és érvénybe lép a törvény, fontos tudni, hogy:

  • Idén ősszel próbanépszámlálásra kerül sor.
  • Következő év, azaz 2021 elején a lakossági nyilvántartót kiegészítik adminisztratív nyilvántartási adatokkal: például a nyugdíj- és betegbiztosító pénztárak nyilvántartásával, az adóhatóságok, az oktatási regiszterek, a mobiltelefon-szolgáltatók adatbázisaival is.
  • Ez alapján 2021. augusztus-szeptember időszakban elindítják az online népszámlálást: fontos, hogy mindenki kitöltse a kérdőívet, és magyarnak vallja magát.
  • Ezt követően 2021 októberében és novemberében kérdezőbiztosok kopogtatnak, felkeresik a családokat. Aki nem vett részt az online népszámláláson, bizonyosodjon meg arról, hogy kérdezőbiztosnak nyilatkozik. Azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya meghaladja a 20 százalékot, minden kérdezőbiztosnál kell legyen magyar kérdőív, és egy táblagépbe vezeti majd be a válaszainkat. 
  • Akinek nincs lehetősége online kitölteni a népszámlálási kérdőívet, és nem találja otthon a kérdezőbiztos sem, az majd keresse meg az önkormányzat által létrehozott népszámlálási irodát, s töltse ki ott az adatokat.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tengerparti járatokat indít júliusban a ...
Koronavírus – Újabb 187 fertőzés; Orban: az esetek számának jelentős növekedése újabb korlátozásokhoz vezethet
Négyen a nagyágyon: Keresztelünk – mesterségem címere

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ