Néprajzi témájú kiállítás nyílt a kolozsvári Művészeti Múzeumban
Vissza

Néprajzi témájú kiállítás nyílt a kolozsvári Művészeti Múzeumban

Több mint kétszáz néprajzi tematikájú fényképet tartalmaz a kolozsvári Művészeti Múzeum újonnan megnyitott tárlata: a Fotográfia – Néprajzi dokumentum (Fotografia – Document Etnografic) elnevezésű kiállítást az érdeklődők február 14-ig tekinthetik meg a Bánffy-palotában.

A kiállított fotók jellegzetes pillanatokat és fontos részleteket örökítenek meg a romániai román, magyar, roma, székely, csángó és szász közösségek életéből, mindennapjaiból.

A tárlat képeit ötven romániai, szerbiai és lengyelországi fotós készítette a tárlat nevével azonos címet viselő országos versenyre. A projektet évről évre a Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozó Hagyományos Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítéséért Felelős Kolozs Megyei Központ (CJCPCT Cluj) szervezi, együttműködve a kolozsvári Művészeti Múzeummal és az ArtImage Egyesülettel. Idén a projekt és a hozzá tartozó kiállítás 17. kiadásához érkezett.

A verseny idén négy fő szekcióban zajlott: néprajzi jellegű témák szabad fotózása fekete-fehérben vagy színesben, veranda téma megörökítése, valamint régi fényképek reprodukálása. Az ötven fényképész között van a kolozsvári Maria Ciceo, Ioja Oszkár Norbert, Klein András, Niculina Laza, Sebastian Luca és Alexandru Pavel, valamint több marosvásárhelyi, udvarhelyi és csíkszeredai fotós alkotásai is megtekinthetők a kiállításon.

Ez az országos verseny képezi a nagyszabású kolozsvári Fotográfiai – Néprajzi dokumentum projekt magját, amelynek célja a hagyományos kultúra néprajzi fényképészettel történő népszerűsítése. Eddig a projektet Románia több mint húsz városában mutatták be, de Lengyelországba, Szerbiába, Magyarországra, Franciaországba, Olaszországba és Kanadába is eljutott.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ