Néprajzi múzeum lesz a Hója erdő?
Vissza

Néprajzi múzeum lesz a Hója erdő?

Nemzetközi versenyt hirdetnek a néprajzi múzeum szabadtéri részlegének felújítására és kibővítésére: a Kolozs Megyei Tanács már elküldte a felhívást közzététel céljából az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (SEAP).

A cél a szabadtéri múzeum minél jobb kihasználása, ugyanis a Hója erdő szomszédságában levő szabadtéri múzeumban számtalan értékes néprajzi tárgy, épület látható, de ennek ellenére nem vonzza a turistákat. A látogatók kulturális, oktatási, kikapcsolódási és szabadidő-eltöltési igényeinek minél hatékonyabb eltöltése érdekében a Kolozs Megyei Tanács tervpályázat útján akarja a szabadtéri múzeumot vonzóvá tenni.

Az elképzelés szerint a védett területekre vonatkozó korlátozások mellett az önkormányzat tulajdonát képező Hója erdő egy része is átkerül a múzeum tulajdonába, a jelenlegi 15 hektáros szabadtéri múzeum így 42 hektárosra nő.

A tervpályázat díjazására 72 ezer lejt szán a tanács; az elképzelés szerint lesz egy adminisztrációs központ, ezen felül pedig biciklipark, buszállomás, szabadtéri színpad, táborozóhely létesül. „A nemzetközi tervpályázat által még vonzóbbá akarjuk tenni a szabadtéri múzeumot, élő komplexummá akarjuk átalakítani, ahol a kulturális értékek az oktatással és szabadidő tartalmas eltöltésével társulnak. Ez a látogatók és a tevékenységek számának növeléséhez vezet. Az új létesítményben kulturális eseményeket, kiállításokat, konferenciákat, műhelytevékenységeket, vásárokat, fesztiválokat és családbarát rendezvényeket akarunk szervezni – nyilatkozta Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. A tervpályázat nyertesével ugyanakkor 607 ezer lejes szerződést írnak alá, a felújítási és bővítési munkálatok részletes terveinek elkészítésére – az összeget uniós forrásokból fedeznék.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eredménytelenül zárultak az első ...
Magyar részleg az egész családnak a ...
Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte