Népi mesterségek alkotótábort szerveztek Bánffyhunyadon
Vissza

Népi mesterségek alkotótábort szerveztek Bánffyhunyadon

A Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület pedagógus tagjai 2019. június 24-28 között II. Népi mesterségek alkotótábort szerveztek. A tábornak a Bánffyhunyadi Szakképző Líceum adott helyet, az anyagi támogatást pedig a Kolozs megyei Tanács biztosította az egyesület által benyújtott pályázat alapján.

Az egyesület legfontosabb célkitűzése az, hogy a gyerekek érdeklődéssel vegyenek részt az iskolán kívüli tevékenységeken, versenyeken, projekteken, hogy csapatban dolgozzanak, értékelve a közös munka eredményét, és nem utolsó sorban az, hogy tudatos érzékenységet tanúsítsanak a népi kultúra minden ága iránt életben tartva a lassan feledésbe merülő népi mesterségeket.

A tábor megrendezésével a hagyományőrzés nemes feladatát vállaltuk fel, a kézművességen túl a szellemiséget is megpróbáltuk átadni: gyökereinkhez, az autentikus népi kultúrához való ragaszkodást.

A programokat a gyermekek életkori sajátosságainak figyelembe vételével alakítottuk, kielégítve a gyermek alapvető igényét a játékra, a mozgásos tevékenységekre és kreativitásuk kibontakoztatására. Tettük mindezt napi rendszerességgel.

 A táborban a Bánffyhunyadi Szakképző Líceum 55 diákja, 3 vendégdiák és az őket irányító 12 pedagógus vett részt. A gyerekek öt műhelyben alkottak választásuknak megfelelően. Az előkészítő és első osztályosok kalotaszegi írásos mintákat rajzoltak, festettek, a nagyobbak megismerkedhettek a fafaragás, a bútorfestés, a varrás és a gyöngyfűzés fortélyaival egy kellemesen eltöltött hét alatt.

Aki az elkezdett munkáját befejezte és kedve volt mást is kipróbálni, ezt is megtehette.

A Kolozs megyei Tanácstól kapott anyagi támogatásnak köszönhetően minden táborozó tartalmas kiránduláson is részt vehetett. Szerdán meglátogattuk a bonchidai Bánffy kastélyt, épített örökségünk egyik gyöngyszemét, ahol a tartalmas bemutatón hangsúlyt fektettek a hely történelmére és építészetére.

A tábor tevékenységének szellemében jártunk a válaszúti Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészet Központot. A válaszúti néprajzi gyűjteménymodell a népművészet tárgyi kincseire, ami örök érték. Megtekintése maradandó élményt jelentett a gyerekek számára. Többen is állították, hogy az elmúlt hét egyik legszebb élménye volt.

Pénteken az elkészült munkákból kiállítást rendeztünk, amelyet a táborzárás alkalmával a szülők, nagyszülők is megtekinthettek.

Vallomásuk szerint a gyerekek jól érezték magukat. Játszhattak, pihenhettek, új kapcsolatokat építhettek, ugyanakkor tapasztalatot szerezhettek a népi mesterségek területén.

A sok alkotás és a gyermekek elégedettsége bizonyítja, hogy mindenki szeretettel dolgozott, és érdemes folytatni az ilyen táborok szervezését.

Török Ilona, a Kalotaszeg Ifjúságáért Egyesület alelnöke


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Októbertől újraindul az Iskola ...
Kolozs megye: 25 diák és 12 pedagógus ...
Húsz guggolásért „egészségjegy” váltható

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ