Nemzeti gyásznap: emlékezés a tizenhárom aradi vértanúra
Vissza

Nemzeti gyásznap: emlékezés a tizenhárom aradi vértanúra

Magyarországon és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma, az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából. A nemzeti gyásznapon Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját.

A központi ünnepségek reggel a budapesti Kossuth téren kezdődtek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett központi rendezvénysorozat a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik. A nemzeti sírkertben egész nap rendkívüli történelemórával, sétával várják a megemlékezőket. Szintén a Fiumei úti sírkertben megnyílik az október 13-ig megtekinthető Hátrahagyottak emlékezete című szabadtéri kiállítás, amely az aradi vértanúk szeretteinek állít emléket, nőknek és gyermekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiájának terheit.

Aradon előbb a Szabadság-szobornál tartanak koszorúzást és megemlékezést. Az eseményen beszédet mond mások mellett Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Gheorghe Falca, Arad polgármestere. Szintén Aradon délután a vesztőhelyen felállított obeliszknél lesz tisztelgés és koszorúzás.

A magyar kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Fotó: MTI


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tüntetéseket szervez a Magyar Szülők ...
Kormányfőtitkár lett a korrupcióval ...
Kijelölt túraútvonalat adtak át a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ