Nemzetek Ligája: Csütörtökön debütál az új sorozat
Vissza

Nemzetek Ligája: Csütörtökön debütál az új sorozat

Csütörtökön elrajtol az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) válogatottak számára kiírt új sorozata, a Nemzetek Ligája.

A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban méri össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kapott helyet a tavaly októberben befejeződött világbajnoki selejtezőket követő európai rangsor alapján. A B-osztályban az akkor a 13–24. pozícióban található csapatok szerepelnek, míg a C (25–39.) és a D (40–55.) osztályok ennél bővebb létszámmal indulnak.

A válogatottak minden osztályban négy csoportban játszanak oda-visszavágós alapon idén ősszel. Az eredmények alapján a B-, C- és D-osztály csoportgyőztesei feljutnak, az A-, B- és C-osztály csoportutolsói pedig kiesnek.

Az A-osztály négy csoportgyőztese jövő júniusban négyes döntőn vesz részt: 5-én és 6-án a két elődöntőt rendezik, majd a 9-ei fináléban eldől, melyik válogatott lesz az új sorozat első bajnoka.

A világranglistán jelenleg 51. magyar válogatott a C-osztály 2. csoportjában szerepel. Ellenfelei közül Görögország a 42., Finnország a 62., Észtország pedig a 94. pozíciót foglalja el a nemzetközi szövetség (FIFA) legfrissebb, augusztusban nyilvánosságra hozott rangsorában. A világrangsorban jelenleg 28. Románia a C-osztály 4. csoportjában szerepel Szerbia (36.), Montenegró (41.) és Litvánia (127.) társaságában.

A Nemzetek Ligájában négy Eb-helyet is meg lehet szerezni. Alapesetben minden osztályban a csoportgyőztesek 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben mérkőznek meg a 2020-as Európa-bajnokság indulási jogáért. Valójában viszont azon csapatok szerepelnek majd a rájátszásokban, amelyek az adott osztályban a legelőkelőbb helyen zártak, de a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradtak a részvételt garantáló első és második helyekről. Ez azt jelenti, ha van egy olyan csoportgyőztes, amely sikerrel vette a hagyományos Eb-selejtezőt, akkor a csoportmásodikok közül a legjobb kerül a helyére a rájátszásba. Ott a legelőkelőbb helyen rangsorolt válogatott fogadja a legalacsonyabb besorolásút – a második a harmadikat –, s a továbbjutás egy meccsen dől el.

A 2020-as kontinensviadalt 12 ország egy-egy városában rendezik, az új Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.

A Nemzetek Ligája csoportjai:

A-osztály:

1. csoport: Németország, Franciaország, Hollandia; 2. csoport: Belgium, Svájc, Izland; 3. csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország; 4. csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország.B-osztály:1. csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország; 2. csoport: Oroszország, Svédország, Törökország; 3. csoport: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország; 4. csoport: Wales, Írország, Dánia.C-osztály:1. csoport: Skócia, Albánia, Izrael; 2. csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Finnország, Észtország; 3. csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus; 4. csoport: ROMÁNIA, Szerbia, Montenegró, Litvánia.D-osztály:1. csoport: Grúzia, Lettország, Kazahsztán, Andorra; 2. csoport: Fehéroroszország, Luxemburg, Moldovai Köztársaság, San Marino; 3. csoport: Azerbajdzsán, Feröer-szigetek, Málta, Koszovó; 4. csoport: Macedónia, Örményország, Liechtenstein, Gibraltár.A világbajnok francia labdarúgó-válogatott a 2014-ben vb-aranyérmes német együttes vendégeként lép pályára az első játéknapon. Az első fordulóból kiemelkedik még az angol és a spanyol csapat szombati találkozója az A-osztályból.

A második körben a vasárnapi francia–holland meccs, az Európa-bajnok portugál és az olasz gárda hétfői mérkőzése, valamint a vb-ezüstérmes horvátok spanyolországi fellépése ígérkezik különösen izgalmasnak.

A magyar válogatott szombaton 19 órakor Tamperében a finn együttes vendégeként kezdi meg szereplését a C-osztály 2. csoportjában, míg a kvartett másik aznapi mérkőzésén az észtek a görögöket fogadják Tallinnban. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a második forduló keddi játéknapján a budapesti Groupama Arénában 20.45-kor látja vendégül a görög együttest, a finn–észt összecsapást pedig Turkuban rendezik. A magyar válogatott meccseit élőben közvetíti az m4sport tévéadó.

Románia a C-osztály 4. csoportjában pénteken 21.45-kor Montenegrót látja vendégül a ploieşti-i Ilie Oană Stadionban, Vilniusban pedig Litvánia–Szerbia mérkőzést rendeznek. A 2. fordulóban hétfőn, szintén 21.45-kor Cosmin Contra együttese a belgrádi Partizán Stadionban játszik Szerbiával, Montenegró pedig Litvániát fogadja Podgoricában. A román együttes nemzeti ligás mérkőzéseiről a Pro tv számol be élőben.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ