Nem vesz részt az RMDSZ az Orban-kormányról szóló szavazáson
Vissza

Nem vesz részt az RMDSZ az Orban-kormányról szóló szavazáson

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvényhozói nem jelennek meg az ülésteremben a második Orban-kormány beiktatásáról való parlamenti szavazáskor - jelentette be hétfőn Kelemen Hunor. „A parlament székházában leszünk, és nem fogunk bemenni az ülésterembe” - szögezte le az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: megvárják a választási rendszert módosító 2020/26-os sürgősségi kormányrendeletre vonatkozó alkotmánybírósági döntést.

Azt is kifejtette: az RMDSZ törvényhozói változatlanul azt kívánják, hogy június végéig előre hozott választásokra kerüljön sor, de ezt törvényes és alkotmányos feltételek között kell megvalósítani.

Kelemen véleménye szerint nincs miért sietni, mert az ügyvivő kormány mindenképpen képes ellátni az ország vezetését.

„Ugyanaz a kormány maradna a Victoria-palotában, ugyanazokkal az ország adminisztrálásához szükséges hatáskörökkel akkor is, ha ma elutasítanánk a kijelölt miniszterelnök által javasolt névsort. Jelenleg a közegészségügy, az állampolgárok biztonsága jelenti a prioritást, és csak azután beszélhetünk előre hozott választásokról, miután ezekkel kapcsolatban minden választ megkaptunk, minden döntés megszületett” - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy módosító javaslatokat fog benyújtani az előre hozott választásokra vonatkozó 26-os sürgősségi kormányrendelethez.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Intenzív osztályon a brit kormányfő, a ...
Tíz újszülöttnél mutatták ki a ...
Idén már biztosan nem lesznek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ