Nem tervez minisztercserét Ciucă a kormányban
Vissza

Nem tervez minisztercserét Ciucă a kormányban

Nicolae Ciucă kormányfő nem tervez minisztercserét a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ alkotta nagykoalíciós kormányban - derült ki a politikus hétfői közleményéből, amelyben kormánya tevékenységének első hét hónapját értékelte ki.

A PNL elnöki tisztségét is ellátó Ciucă szerint a politikai stabilitás, valamint a koalíciós pártok, az államfő és parlament támogatása tette lehetővé, hogy a kormány biztonságot nyújtson a román állampolgároknak, és Románia fejlesztésén dolgozzon. A miniszterelnök leszögezte: tíz objektív mutatót figyelembe véve elvégezte a kormánytagok tevékenységének időszakos kiértékelését, és örömmel tapasztalta, hogy minden minisztere komolyan dolgozott a kormányprogram megvalósításán, a közpénzek és az uniós források hatékony hasznosításán, valamint a közösségek szolgálatába állításán.
Hozzátette, a kormánycsapat stabilitása elengedhetetlen ahhoz, hogy folytathassák a felelős építkezést.

A médiában azért övezte kiemelt érdeklődés a miniszterek tevékenységének egy hónapos késéssel közzétett félévi kiértékelését, mert ilyenkor szokott a tisztségben lévő miniszterelnök kormányátalakítást bejelenteni. Még a stabil parlamenti támogatással rendelkező kormányok esetében is gyakoriak ugyanis a minisztercserék, a 2016-2020-as választási ciklusban például a PSD-nek több mint száz minisztere fordult meg kormányban.

Ciucă Románia 18. miniszterelnöke az 1989-es rendszerváltás óta. A beiktatása óta eltelt több mint hét hónapban eddig nem váltott le egyetlen tárcavezetőt sem, csak két „önként” távozó – egy plágiumbotrányba keveredett liberális és egy korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata – minisztere felmentését kérte az államfőtől.

A jelenlegi PSD-PNL-RMDSZ nagykoalícióban is voltak politikai viták és üzengetések, legutóbb az üzemanyag-drágulás megfékezésének módjáról keveredtek egymással nyílt vitába a kormánypártok: a PSD a liberális energiaügyi minisztertől, míg a PNL a szociáldemokrata pénzügyminisztertől várta a megoldást.

Korábban Klaus Iohannis államfő is a stabilitás fontosságát hangsúlyozta az ország határainál dúló háború kapcsán, és óva intett attól, hogy a miniszterek teljesítményének félévi kiértékelése kapcsán a kormánypártok belpolitikai vitába bocsátkozzanak a válság közepette.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ