Nem terrorizmus miatt robbantottak a Borussia Dortmund buszánál
Vissza

Nem terrorizmus miatt robbantottak a Borussia Dortmund buszánál

Nem találtak terrorizmusra utaló nyomokat a Borussia Dortmundot szállító busz ellen áprilisban elkövetett robbantásos merénylet ügyében – közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség.

A nyomozást azért vonta magához az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hatóság, mert a helyszínen talált három azonos szövegű levél radikális iszlamista háttérre utalt. Ezt azonban nem támasztották alá a nyomozás további megállapításai.

A feltárt adatok alapján „abból kell kiindulni, hogy kizárólag a nyereségvágy” áll a bűncselekmény mögött, az elkövető pedig valóban a robbantással alaposan gyanúsított, német–orosz kettős állampolgárságú Szergej W. – áll a közleményben. Ezért a legfőbb ügyészség illetékesség hiányában átadta az ügyet a dortmundi ügyészségnek – tették hozzá.

A gyilkossági kísérlettel, robbantásos bűncselekménnyel és súlyos testi sértéssel gyanúsított férfihez feltűnő részvényopciós ügyletek révén jutottak. Megállapították, hogy a BVB részvényére vonatkozó úgynevezett származtatott pénzügyi termékeket – derivátumot – vásárolt hitelből. Nyeresége annál nagyobb lett volna, minél inkább gyengül a BVB részvényének árfolyama. A gyanú szerint a részvényárfolyam zuhanását a robbantással akarta előidézni.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre szállító autóbusz ellen április 11-én este követtek el robbantásos merényletet. A jármű két helyen megrongálódott, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, a csapat egyik védőjét. A spanyol légiós – felületi sérülések mellett – csuklótörést szenvedett. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott. A mérkőzést másnap játszották le, a Dortmund 3–2-re kikapott, a visszavágót pedig 3–1-re nyerte a Monaco, így a német csapat kiesett a BL-ből.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európa Liga: Kleinheislerék követhetik ...
Tizenegy fiatal kutató a tudomány ...
Legfelsőbb bíróság: nem diszkrimináció ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Poraikból támasztották fel a ...
  • Hagyjatok kiszakadni!
  • Volt egyszer egy Szentháromság vagy ...
  • Gebe-Fügi Renáta a Mozart Fesztivál ...
  • Miért nem másképp?