Nem tartozik Popa támogatói közé a BBTE rektora
Átvette hivatalát az új tanügyminiszter
Átvette hivatalát az új tanügyminiszter
Vissza

Nem tartozik Popa támogatói közé a BBTE rektora

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora semmiféle támogató nyilatkozatot nem írt alá Valentin Popa tanügyminiszter érdekében, áll az intézmény közleményében.

A BBTE-nek nem az a szerepe, hogy nyilvánosan jóváhagyja vagy érvénytelenítse a politikai pártok javaslatait a köztisztségeket illetően, a kinevezésért a politikai pártokat terheli a felelősség anélkül, hogy azt a társadalom más szereplőire hárítanák át - áll a közleményben.

„A BBTE - az eddigiekhez hasonlóan – épjtő jellegű kritikát fog gyakorolni a minisztérium mindazon intézkedéseivel szemben, amelyek nem illeszkednek az oktatás és kutatás európai hatáskörébe, amelynek a romániai egyetemek is részei' ” - olvasható az idézett dokumentumban.

Miután a kormánykoalíció bejelentette, Valentin Popát, a suceavai egyetem rektorát jelöli a tanügyminiszteri tisztségre, többen is megkérdőjelezték a nyilvánosság előtt a jelölt alkalmasságát, azzal vádolva a professzort, hogy hadilábon áll a román nyelvtannal. A sajtóban hosszú listája jelent meg Popa elszólásainak, aki egyrészt azt hozta fel védelmében, hogy nagyon izgult, amikor ilyesmik csúsztak ki a száján, másrészt pedig bukovinai gyökereire hivatkozva  regionalizmusnak nevezte a hibásan ejtett szavakat. Válaszként a Popa-ellenes támadásra a romániai felsőfokú intézmények 45 rektora nyilatkozatban állt ki társuk mellett. Mint most kiderült, Ioan Aurel Pop neve a BBTE-rektor tudomása nélkül került a támogatók listájára.

Popának nem csak a „regionalizmusai” keltettek ellenérzést, hanem más nyilatkozatai is. Hétfőn a Bukaresti Egyetem rektora, Mircea Dumitru bejelentette: lemond az egyetemi címeket, okleveleket és bizonyítványokat hitelesítő bukaresti tanácsban (CNATDCU) betöltött minden tisztségéről tiltakozásul  Popa azon megjegyzése miatt, miszerint „kár lenne az olyan jelentéktelen dolgokkal, mint a plágium-ügyek, foltot ejteni a román oktatáson”.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ