Nem támogatja az orvosok többsége a jövedelemadó-mentességet
Vissza

Nem támogatja az orvosok többsége a jövedelemadó-mentességet

Az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség felmérése alapján az orvosok 57 százaléka jobban örvendene, ha megkapna minden jövedelmet, amelyre jogosult, mint annak, ha jövedelemadó-mentességet kapna, további 28 százalék szerint pedig a mentesség más dolgozókra is hatályos kellene legyen.

„Az orvosoknak mindössze 15 százaléka véli úgy, hogy az adómentességet csupán az orvosoknak kellene élvezniük. Csak 44 százalékuk vélekedik úgy, hogy az adómentességnek pozitív hatása lenne az orvosokra, 32 százalék szerint pedig ehelyett hasznosabb lenne a becsületes bérezés” – derül ki az orvosok szakszervezetének sajtóközleményéből.

A szakszervezet szerint az intézkedés inkább negatív következményekkel járna, mert egyfelől kegyelemadományt, másfelől egyfajta privilégiumot jelentene, ami akár diszkriminációt is maga után vonhat, ettől pedig tartanak az orvosok, akik sokkal jobban örülnének, ha ehelyett a megérdemelt jövedelmüket becsületesen megkapnák.

A közlemény szerint „az orvosok jövedelemadó-mentességét nagyrészt a magánszektorban dolgozó orvosok támogatják, ám a közkórházak orvosai fenntartásokkal viszonyulnak hozzá. Az általános elemzés azt mutatja, hogy az intézkedés nem örvend széles körű támogatottságnak az orvosok körében, hanem jócskán megelőzi az orvosok vágya a szakma társadalmi elismerése iránt, beleértve a munkáért járó fizetést is, emellett azt is visszautasítják, hogy kivételezett osztályként tekintsenek rájuk”.

A felmérésben 679 orvost kérdeztek meg.

Az adótörvénykönyv módosításáról szóló tervezet szerint 2018. január 1-től az orvosi tevékenységhez kapcsolódó jövedelem mentesülne a jövedelemadó kifizetése alól. Az intézkedés a kormányprogram részét képezi.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ