Nem támogatja a PSD az RMDSZ tervezetét
Vissza

Nem támogatja a PSD az RMDSZ tervezetét

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja az RMDSZ törvénytervezetét, amely lehetővé tenné olyan különálló fejlesztési régiók létrehozását, amelyeknek speciális autonómiai státust biztosítanának – jelentette ki csütörtökön Liviu Dragnea, a PSD elnöke. „Elsősorban azért nem támogatjuk, mivel alkotmányellenes, amint erre több szakértő is felhívta a figyelmemet” – fejtegette Dragnea.

Az RMDSZ hétfőn jelentette be, hogy törvénytervezetbe foglalta és a parlament elé terjesztette az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseit, amelyek a mai napig nem valósultak meg.

A jogszabály előírná, hogy az állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, a bíróságokon és törvényszékeken. A törvény azt is előírná, hogy a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatását a kisebbségi statútumban szabályozzák, valamint azt, hogy a megyei önkormányzatok döntése nyomán tegyék lehetővé fejlesztési régiók és különleges státusú autonómiák megteremtését a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él.

 Újságírói kérdésre, miszerint az RMDSZ az egyéb törvénytervezeteket illető támogatását a fenti jogszabályjavaslatnak az elfogadásához köti-e, Liviu Dragnea azt mondta, „semmiféle egyeztetés nem volt ezt illetően.” A PSD vezetője szerint az RMDSZ a továbbiakban is megszavazza majd a fontos törvényjavaslatokat. „Az RMDSZ mindig is elfogadta azokat a törvénykezdeményezéseket, amelyekben hitt, amelyeket jónak tartott, és erre számítunk a jövőre nézve is” – jelentette ki Dragnea.

A szociáldemokrata képviselők frakcióvezetője, Daniel Suciu szerdán a parlamentben hasonlóképpen úgy nyilatkozott, pártja nem támogatja a törvénytervezetet, amely a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek elfogadtatását célozza. Elmondta továbbá, hogy az RMDSZ tudomásul vette álláspontjukat.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kirándulós emlékeink vidám pillanatai
Kolozsvári Városi Tanács: 1,4 millió ...
Royal Shakespeare Company – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...