Nem szívesen mozdulnak ki a románok otthonról szilveszterkor
Vissza

Nem szívesen mozdulnak ki a románok otthonról szilveszterkor

A románok többsége otthon töltötte a szilvesztert – legalábbis a Cult Market Research december végi felmérése szerint. A 10 megkérdezett közül 6 azt válaszolta: nem tervez semmkilyen kiruccanást. Ha a felmérés adatai helytállóak, a románoknak legfennebb négy százaléka köszöntötte az újévet külföldön.

A férfiaknak általában merészebb tervei vannak a szilveszteri mulatságot illetően, mint a hölgyeknek. Ők azok, akik inkább barátoknál, külföldön, vagy a hegyekben töltenék az évvégi szabadnapokat. Leginkább a vidéki lakosság bizonyul otthonülőnek, a megkérdezettek  80 százaléka ki sem mozdulna szilveszterkor, a városi lakósok körében ez az arány 50 százalék.

A románok mintegy 17 százaléka tervezte azt, hogy baráti társaságban mulat szilveszter éjszaka, ezeknek többsége 25 évnél fiatalabb. Az adatok szerint a kor előrehaladtával egyre inkább a békés családi összejöveteleket választjuk.

Hogy ki hol szilveszterezik, szoros összefüggésben van a családi költségvetéssel: a románok 46 százaléka maximum 500 lejt áldoz erre az alkalomra, válaszoltákű, itt is a férfiak azok, akik akár többet is elköltenének.

A felmérés szerint a románok különösebben  nem rabjai az újévvel kapcsolatos babonáknak, mégis, hogy szerencse kísérje egész évben őket, sokan pirosba öltözve töltik a szilvesztert, gondoskodnak arról, hogy legyen pénz a tárcájukban, hiszik azt, hogy az új esztendő beköszöntekor elhangzott kívánságok teljesülnek, és igyekeznek minél több halat, szőlőt enni, amitől szintén bőséget, jólétet remélnek.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ