Nem mond le Viorica Dăncilă miniszterelnök
Továbbra is élvezi a koalíció bizalmát a kormányfő
Továbbra is élvezi a koalíció bizalmát a kormányfő
Vissza

Nem mond le Viorica Dăncilă miniszterelnök

Nem mond le tisztségéről Viorica Dăncilă miniszterelnök. A Klaus Johannis államfő által lemondásra felszólított kormányfő a Romania TV hírtelevíziónak adott péntek esti interjúban kijelentette: semmi okát nem látja annak, hogy leköszönjön.

"Míg a kormánykoalíció támogatását élvezem, s mivel az elmúlt három hónap kormányzása során jó eredményeket értünk el, semmi okát nem látom annak, hogy lemondjak" - idézte az Agerpres hírügynökség a miniszterelnököt. A kormányfő úgy vélte: semmi szükség nem volt arra, hogy Johannis elnök bejelentse bizalma megvonását. Ez szerinte a nemzetközi téren a Romániába vetett bizalom gyengülését eredményezheti. Megjegyezte: Romániát partnerei stabil országnak kell, hogy lássák, amelybe befektethetnek, s ahová bizalommal utazhatnak.

A miniszterelnök sértőnek találta az államfő rá vonatkozó kijelentéseit. Közölte: azért utasította el, hogy eleget tegyen az elnök meghívásának, és péntek délelőtt tárgyalni menjen a Cotroceni palotába, mert az elnök olyan hangnemben fogalmazta meg a korábbi nyilatkozatait, mint a tanár, aki egy leszidásra berendeli a házi feladata elkészítését elmulasztó diákot. 

Klaus Johannis pénteken bejelentette: megvonja bizalmát Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnöktől, alkalmatlannak tartja őt tisztsége ellátására, és lemondásra szólítja fel. Az államfő szerint az alig három hónapja tisztségben lévő Dăncilă alkalmatlansága sérülékennyé tette Románia kormányát, ezért kell távoznia a miniszterelnöki tisztségéből. Az elnök szerint a kormányfő megkérdőjelezte a jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre. Az államfő emlékeztetett: felajánlotta, hogy közvetít a nemzeti bank és a - jegybankot az infláció megugrásáért felelőssé tevő - kormány között, ennek érdekében pedig pénteken az elnöki hivatalba várta a kormányfőt, aki viszont nem jelent meg a tárgyaláson. 

Az alkotmány szerint a kormányfőt csak a parlament válthatja le, az elnöknek semmilyen eszköze nincs ennek kikényszerítésére. Amennyiben a miniszterelnök nem mond le, csak a parlament vonhatja meg tőle a bizalmat, és kényszerítheti távozásra.

Nincs oka lemondani Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, aki továbbra is élvezi a fő kormánypárt támogatását - jelentette ki pénteken Liviu Dragnea. A szociáldemokrata pártelnök leszögezte: Dăncilă kormánya a parlamenttől kapott megbízást és a kormányfő továbbra is élvezi a parlamenti többség támogatását. Călin Popescu Tăriceanu, a szociáldemokraták kisebb koalíciós partnere, a liberális ALDE elnöke is helytelenítette, hogy Johannis lemondásra szólította fel Dăncilăt. Mint mondta, a kormánynak a parlament szavaz bizalmat, és csak a törvényhozói testület dönthet arról, hogy ezt a bizalmat megvonja a kabinettől vagy sem. "Azt hiszem, hogy az elnök nem ismeri jól az alkotmányt" - kommentálta ironikusan Tăriceanu az elnöki felszólítást.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még idén befejezhetik a Tűzoltótorony ...
Sporthírek röviden
Fertőtlenítőszer-forgalmazó: az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte