Nem mond le a belügyminiszter
Vissza

Nem mond le a belügyminiszter

Carmen Dan belügyminiszter nem mond le – ezt maga a tárcavezető jelentette be ma este. Egész nap folytak a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy megválik-e tisztségétől azt követően, hogy Mihai Tudose hazugsággal vádolta meg. A kormányfő kijelentette: nem tud olyan emberrel együtt dolgozni, aki nem mondja az igazat. Carmen Dan cáfolta az őt ért vádakat. Kifejtette: a kormánytagokat a koalíció vezető testülete nevezi ki politikai alapon, és ugyanitt döntenek arról is, visszavonják-e adott esetben egy tárcavezető megbízatását vagy sem.

Tudose szerdán későn este egy televíziós műsorban azzal vádolta meg a belügyminisztert, hogy félrevezette, hazudott neki azzal kapcsolatban, hogy az országos rendőrfőkapitány helyettese elfogadná felettesének posztját, miután ennek leváltását maga Carmen Dan kezdeményezte. Mint ismert, a pedofil rendőr ügyében akarta a belügyminiszter felelősségre vonni Bogdan Despescu rendőrfőkapitányt, akit azonban csak Tudose válthat le. A kormányfő találkozott Despescuval, majd bejelentette, hogy nem váltja le. A televíziós műsorban enyhén árnyalta álláspontját a kormányfő, és kijelentette, még nem hozta meg a döntést a kérdésben, jelentést kért Despescutól, majd annak alapján határoz.

Tudose elmondta, nem tud tovább dolgozni egy olyan kormánytaggal, ebben az esetben a belügyminiszterrel, aki hazudott, és azt állította, hogy Despescu helyettese elvállalná ez utóbbi posztját. Tudose közölte, beszélt a helyettesével, aki tudomására hozta, nem vállalja el, és erről értesítette a belügyminisztert is.

Az ügynek nyilvánvaló politikai háttere van, hiszen a belügyminiszter Liviu Dragnea PSD-elnök legfőbb bizalmasa a kormányban, Tudose csökkentené a PSD-elnök kormány fölötti befolyását, és karcsúsítani akarja a kabinetet, amit Dragnea ellenez.

A nyers és szókimondó stílusáról ismert miniszterelnök kitért egyébként a pedofília, mint bűncselekmény büntetésére is. Szerinte ilyen esetekben túl enyhe a halálbüntetés, az életfogytiglani börtön a legenyhébb, amit ki kell szabni ilyen esetekben.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megkapják a románórákért járó ...
Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...
Robbanószerkezetet találtak Soros ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ