Nem lesz rendkívüli ülésszak, Dragnea lelépett (FRISSÍTVE)
Vissza

Nem lesz rendkívüli ülésszak, Dragnea lelépett (FRISSÍTVE)

Liviu Dragnea képviselőházi elnök indoklás nélkül elutasította, hogy az ellenzéki pártok kérésére rendkívüli ülésszakra hívják össze az alsóházat - nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A liberálisok, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) múlt héten terjesztette be a képviselőház rendkívüli ülésszakának összehívására vonatkozó igénylését, amelyben három napirendi pontot jelöltek meg: az augusztus 10-i tüntetés brutális elfojtását kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozása, az afrikai sertéspestis visszaszorításáért felelősök mulasztásait kivizsgáló bizottság felállítása, illetve a Carmen Dan belügyminiszter elleni egyszerű indítvány benyújtása.

Orban rámutatott, a képviselőház házszabálya értelmében Liviu Dragnea házelnöknek kötelessége lett volna rendkívüli ülésszakot összehívni. "Ő azonban nemcsak, hogy elmulasztotta ezt megtenni, hanem mától - nagyfokú felelőtlenségről és gyávaságról téve tanúbizonyságot - átruházta hatáskörét az alsóház egyik alelnökére (...), elhárítva ezáltal a rendkívüli ülésszak összehívása elutasításának felelősségét" - mondta Orban, aki szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) így próbálja meg eltussolni az augusztus 10-i tüntetésen történt visszaéléseket, a "román állampolgárok testi épsége elleni támadásokat, amelyekre a PSD politikai parancsára került sor".

A liberális pártelnök hozzátette, a párt végrehajtó bizottságának hétfői ülésén jóváhagyták a két parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozattervezeteket, illetve a belügyminiszter elleni indítvány szövegét, és bíznak benne, hogy mégis sor kerül majd a rendkívüli ülésszakra.

 

Hamisította az ellenzék az aláírásokat?

Az ellenzéki képviselők rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó igénylése nem felel meg a törvényben és a házszabályban előírt követelményeknek, ezért utasították el azt - nyilatkozta hétfőn Carmen Mihălcescu képviselőházi alelnök, akit Liviu Dragnea egy napra megbízott a házelnöki teendők ellátásával. 

Mihălcescu elmondta: az ellenzéki alakulatok igénylésében csak az szerepel, hogy az augusztus 20-a és 24-e közötti időszakra kérik a rendkívüli ülésszak összehívását, az időpontokat azonban nem pontosítják. Továbbá nem csatolták az igényléshez a két parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozattervezeteket, bennük a testületek pontos nevével és célkitűzéseivel. Mihălcescu szerint formai hibák is voltak az igénylésben, és az aláírásokkal kapcsolatban is kételyek merültek fel. Azt gyanítják, hogy ezek közül többet korábbi törvénytervezetekről másoltak az igénylésre, az illető személyek ugyanis múlt héten nem tartózkodtak az országban, tehát nem tudták aláírni a dokumentumot. 

A képviselőház alelnöke hozzátette, javasolta az ellenzéki alakulatok képviselőinek, vonják vissza igénylésüket és javítsák ki a hibákat, de elutasították ezt. "A házbizottság egyetlen tagja sem mondta azt, hogy nem akar rendkívüli ülésszakot" - fogalmazott Mihălcescu, hozzátéve, "elméletileg és gyakorlatilag" is lehetséges, hogy összehívják ezt a parlamenti szünetben, de csak a vonatkozó szabályok betartásával. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ