Nem lehetnek győztesei egy nukleáris háborúnak
Putyin–Biden-csúcstalálkozó Genfben
Putyin–Biden-csúcstalálkozó Genfben
Vissza

Nem lehetnek győztesei egy nukleáris háborúnak

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei – szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról kiadott közös közleményben.

„Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad kirobbantani” – hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint a két ország nukleáris fegyverzet-ellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új start szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása.

„E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz” – fogalmaz a dokumentum.

A megbeszélését követő sajtóértekezleten elhangzott: visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet. Vlagyimir Putyin elmondta: a két külügyminisztérium széles körű tárgyalásokat indít. A felek megállapodtak, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is.

Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját.
Az orosz elnök szerint Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik. Azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság kérdéséről csak érintőlegesen esett szó.

Putyin elmondta azt is: kielégítette a magyarázat, amelyet amerikai hivatali partnere adott az őt illető durva kijelentéseire. Mint emlékezetes, Biden egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e az orosz vezetőt. A gyilkos kifejezéssel kapcsolatban Putyin a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden nap megöl valakit, és egy csapással százakat ölt meg Afganisztánban.

Oroszország államfője kijelentette: tudatosan cselekedett úgy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, hogy őrizetbe vegyék. Putyin szerint Navalnij – akit csak „kétszer elítélt személyként” és „állampolgárként” emlegetett – szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett az rendőrségi ellenőrzésen, s tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta: körözést adtak ki ellene.

Elmondta, hogy Navalnij ügye Biden kezdeményezésére került szóba a csúcson. A „külföldi ügynöknek” minősített szervezetekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Oroszországot az Egyesült Államokban hivatalosan ellenségnek minősítették, ezért Moszkva így ítéli meg az amerikaiak által támogatott orosz politikai szervezeteket.

A Szovjetunió idején sem volt akkora deficit a Moszkva és Washington közötti kapcsolatokban és párbeszédben, mint most – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek a csúcstalálkozó előtt. Rámutatott: ez a deficit épp akkor jelentkezik, amikor „a világban növekszik a konfliktuspotenciál”. A szóvivő a kétoldalú kapcsolatok – köztük az Egyesült Államokban lefoglalt orosz diplomáciai ingatlanok ügye – mellett olyan globális kérdéseket nevezett meg a szerinte „nem könnyűnek ígérkező” tárgyalások témái között, mint a regionális konfliktusok, a leszerelés, a stratégiai stabilitás, a fegyverzetellenőrzés problémái, valamint az éghajlatváltozás.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás