Nem kegyelmeztek a leromlott állagú ingatlanok tulajdonosainak
Négynapos késés miatt is kirótták az emelt ingatlanadót
Négynapos késés miatt is kirótták az emelt ingatlanadót
Vissza

Nem kegyelmeztek a leromlott állagú ingatlanok tulajdonosainak

Több mint negyven ingatlan tulajdonosaira rótt ki 500 százalékos adót a Kolozsvári Tanács, miután a helyi rendőrség leromlott állagúnak minősítette a tulajdonukban álló ingatlant. A tulajdonosokat értesítette ugyan a polgármesteri hivatal, de a felújítási munkálatokat még nem kezdték el. Emil Boc polgármester hangsúlyozta: a tavaly először életbe léptetett adónövelés eredményes volt, hiszen csökkent a leromlott állagú ingatlanok száma, több helyszínen is elkezdődtek az állagjavítási munkálatok. Tavaly ilyenkor, amikor először róttak ki 500 százalékos adót, sokkal több érintett volt jelen az adónövelésről határozó tanácsülésen, többen fel is szólaltak az 500 százalékos adó ellen, most csak három ingatlan tulajdonosa képviseltette magát és kérte az adónövelés elhalasztását – mindhiába. Megkeresésünkre Guttmann Szabolcs építész elmondta: nagy a valószínűsége annak, hogy a belvárosban elvégzett idei tatarozási munkálatok nem lesznek tartósak.

 

A tegnapi rendkívüli kolozsvári tanácsülésen negyvennégy határozattervezet tárgya volt az, hogy a belvárosi leromlott állagú épületek tulajdonosaira 500 százalékos adót rónak ki 2018-tól. Míg tavaly december végén, amikor először rótt ki a városi tanács 500 százalékos adót, sokkal több érintett szólalt fel, most csak három személy kérte különböző okokra hivatkozva, hogy mentesítsék a megnövelt adó kifizetése alól. Egy Ferenc József/Horea úti ingatlan tulajdonosa elmondta: hiába kezdték el időben beszerezni a műemlék épület helyrehozatalához szükséges engedélyeket, az utolsó engedélyt december 4-én kapták kézhez, most pedig a rossz idő gátolja a munkálatok elkezdését. Mivel a polgármesteri hivatal november 30-át jelölte meg határidőnek, amíg az ingatlantulajdonosok értesíthetik az illetékeseket az engedélyek beszerzéséről, a négynapos késésért jövőre 500 százalékos adót ró ki rájuk a városháza a törvényességre hivatkozva.
– 2016-ban a városi rendőrség 377 belvárosi ingatlant mért fel, majd tavaly 53 ingatlan 693 lakrészének tulajdonosaira rótt ki 500 százalékos adót. Az 53 ingatlanból 20-at helyrehoztak, így ezek az ingatlantulajdonosok 2018-tól már mentesülnek az 500 százalékos adó alól. További 33 épület tulajdonosaira azonban újból kivetjük a megnövelt adót. 2017-ben 749 belvárosi ingatlan 1580 tulajdonos lakását mérték fel, és 74 esetben döntöttek az 500 százalékos adó kirovásáról. A fentebbi ingatlanok esetében 31-ben már elkezdték a munkálatokat, így a 2018-ban már csak 43 ingatlantulajdonost kell magasabb adóval sújtanunk. Az a tény, hogy a megnövelt adójú ingatlanok száma a tavalyi 53-ról mostanra 43-ra csökkent, az eljárás eredményességét bizonyítja. Sem nekem, sem a tanácsosoknak nem szerez örömet a büntetés kirovása, ám a kolozsváriak élete és biztonsága mindennél előbbre való. Másrészt pedig be kell tartanunk a törvényt – védekezett a polgármester.
Megkeresésünkre Guttmann Szabolcs építész elmondta: tapasztalata szerint a belvárosi (műemlék) épületek tulajdonosai a legolcsóbb változatot részesítették előnyben az állagjavítási munkálatok során, azaz olcsó anyagból és nem a műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva végeztették el a feljavítást, ezért feltételezhető, hogy azok nem lesznek tartósak, nem beszélve a felhasznált színvilágról, ami szintén kívánni valót hagy maga után.
Virgil Pop, a Kolozs megyei Műemlékvédő Bizottság főtanácsosa kifejtette: az 500 százalékos adózás alóli mentesülés céljából eddig elvégzett munkálatokkal többnyire elégedett, ám úgy észlelte, hogy a munkálatok során nem sikerült megőrizni az épületek patináját. – Az ingatlanok olyan mérvű felújítása, amely által azok patinája is megmaradna, jóval többe kerül, a társadalom pedig még nincs felkészülve arra, hogy ilyen elvárásai legyenek vagy ilyen szempon­tok szerint értékeljen. Az időbeli korlátozások pedig nem mindig vezetnek eredményre az állagjavítási munkálatok esetében – összegzett a szakember.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolcan a vádlottak padján – ...
Megkapják a románórákért járó ...
Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ