Nem jutott egyezségre a PNL és az USR
Vissza

Nem jutott egyezségre a PNL és az USR

A PNL és az USR Elmaradt a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ elnöke, valamint a kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője közötti, péntekre tervezett találkozó. A bejelentés előzménye, hogy a PNL vezetősége péntek délelőtt úgy döntött, hogy nem támogatja Dacian Cioloşt a kormányalakításban. Florin Cîţu, a PNL elnöke az alakulat végrehajtó bizottságának ülését követően úgy nyilatkozott, pártja azt kéri Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnöktől, hogy előbb tárgyaljon a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) a kormánytöbbség kialakításáról. „Ha Dacian Cioloşnak nem sikerül megszereznie a kormány beiktatásához szükséges többséget, a PNL tárgyalásokba kezd valamennyi felelős párt – leszámítva az AUR-t – vezetőivel a Románia számára legjobb megoldás megtalálása érdekében” – fogalmazott. Eközben Cioloş azt üzente: a PNL tudja, hol találhat meg minket, ha vasárnapig úgy dönt, mégis tárgyalna.

Ha az államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Cioloșnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének nem sikerül többséget szereznie egy általa vezetett kabinet beiktatásához, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tárgyalásokat kezdeményez valamennyi felelős parlamenti párt vezetőjével, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kivételével, egy kormánytöbbség kialakítása érdekében – jelentette be pénteken Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke.

A PNL felszólítja Cioloșt, hogy ezt megelőzően próbáljon meg támogatást szerezni azoknál a pártoknál, amelyekkel együtt megbuktatta a Cîțu-kabinetet, vagyis a legnagyobb frakciójával rendelkező Szociáldemokrata Pártnál (PSD) és a nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott AUR-nál. Ez szerintük erkölcsi kötelessége a választókkal szemben.
A PNL ismét leszögezte: a PNL, az USR és az RMDSZ által tavaly decemberben kötött koalíciós megállapodás érvényét veszítette, amikor az USR összeállt az ellenzékkel és bizalmatlansági indítványt szavazott meg saját kormánya ellen.

A párt vezető testülete által pénteken megszavazott állásfoglalás így kimondatlanul is azt üzente Cioloșnak, hogy a PNL nem fog bizalmat szavazni egy olyan kormánynak, amelyben az USR elnöke a miniszterelnök.

A PNL arra reagált, hogy Cioloș a jobbközép pártokat hívta kormányalakítási tárgyalásokra. Kedden – Cîțu szerint csak az államfő döntése iránti tiszteletből – már tárgyalóasztalhoz ült a PNL, az USR és az RMDSZ elnöke, hogy meghallgassák Cioloș elképzeléseit a jobbközép koalíció helyreállításáról, de az álláspontok nem közeledtek. A PNL hivatalos állásfoglalásának közzététele után a felek bejelentették, hogy a Dacian Cioloș, Florin Cîțu és Kelemen Hunor között péntekre tervezett második találkozót lefújták, mert immár semmi értelme.

A PNL vezetői korábban jelezték: a jobboldalon csak a legnagyobb jobboldali párt „körül”, vagyis PNL-s miniszterelnök vezetésével alakulhat kormány, a jobbközép koalíció helyreállítására azonban a PNL és az RMDSZ is kevés esélyt lát.

Az elnöki hivatalban hétfőn rendezett kormányalakítási konzultáción a PNL nem tett javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére, arra hivatkozva, hogy ezt majd akkor teszi meg, ha parlamenti többséget is tud mögé állítani. A párt pénteki bejelentése utat nyit az előtt, hogy a PNL az ellenzéki szociáldemokratáknál keressen támogatást egy kisebbségi PNL-RMDSZ-kormány számára.

Azt követően alakult ki kormányválság, hogy a PNL-USR-RMDSZ koalíciós kormányát vezető Florin Cîțu miniszterelnök az USR ellenkezése dacára és a párt egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR megvonta a bizalmat Cîțutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, miniszterei  kiléptek a kormányból, s a PSD és az AUR támogatásával bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg Cîțu kormányát.

KELEMEN HUNOR: DACIAN CIOLOȘNAK NEM SIKERÜLT HELYREÁLLÍTANIA A MINIMÁLIS BIZALMAT

„Dacian Cioloș miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ koalíció újraalakítását. Innentől három lehetősége maradt: 1. visszaadja a megbízatást az államelnöknek; 2. a kormánybuktatáshoz összehozott PSD-USR-AUR szövetséggel alakít kormányt; 3. egyszínű USR-kormányhoz kéri a parlament támogatását” – reagált Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, ügyvivő kormányfő-helyettes pénteken Facebook-bejegyzésében. Mint közölte, az RMDSZ továbbra is azon az állásponton van, hogy a hatalmi technikai taktikázások helyett a társadalom valós problémáira figyelve mielőbb egy olyan kormány beiktatására van szükség, amely rövidtávon kizárólag a járványügyi problémákra, az energiaárak okozta gondok orvoslására és a jövő évi költségvetés elkészítésére koncentrál. „A politika számunkra mindenekelőtt szolgálat, a közjó keresése és képviselete, az emberek életének biztonságossá tétele, valamint az életfeltételek javítása. Ezeket az elveket követve képviseljük a kormányzati munkánkkal a romániai magyar közösséget és minden romániai polgárt, amíg lehetőségünk van rá” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ