Nem is olyan egyszerű az egyszerűsített adóbevallás
Határidőeltolással oldanák meg a gondokat, amit az internetes adónyilatkozat okozott
Határidőeltolással oldanák meg a gondokat, amit az internetes adónyilatkozat okozott
Vissza

Nem is olyan egyszerű az egyszerűsített adóbevallás

A mai kormányülésen Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette, hogy idén március 15-e helyett július 31-ig lehet benyújtani az egységes adóbevallást, és ezzel együtt meghosszabbodik a határidő a jövedelemadó 2 illetve 3,5 százalékának felajánlására is, továbbá szintén kitolják a határidőt az adóbevallással együtt az adótörlesztére és kötelező társadalombiztosítási járulékok kifizetésére. Gondot okozott az utóbbi napokban, hetekben, hogy mivel idén első alkalommal lehetett kizárólag interneten, elektronikus formában leadni az adóbevallást, az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapja sokszor nem működött, vagy csak nehézkesen, megnehezítve az eljárást, amit tulajdonképpen egyszerűsíteni szándékoztak. Ehhez hozzáadódott sok adófizető tájékozatlansága az egységes adóbevallás internetes intézésével.

ÖSSZEFOGLALÓ   

Folyamatosan figyelmeztetett közleményeiben a kolozsvári adóigazgatóság, hogy március 15-én lejár az egységes adóbevallás határideje: péntekig nyújthatják be nyilatkozataikat és csakis elektronikus formában azok a magánszemélyek, akik egyénileg illetve valamilyen társulási formában jövedelmet valósítottak meg Romániában vagy küldöldön, engedélyezett magántevékenységből, és akik ezután jövedelemadót kötelesek fizetni. Feltéve, hogy nem módosítják a határidőt. A pénzügyminisztérium ugyanis sürgősségi kormányrendelet tervezetet dolgozott ki annak érdekében, hogy elhalasszák a március 15-ei határidőt július 31-ig, ameddig be kell nyújtaniuk egységes adóbevallásukat a vállalkozói engedéllyel (PFA) rendelkező magánszemélyeknek, illetve akik adóköteles jövedelemhez jutottak (munkaszerződésből származó keresetük mellett). Szintén kitolódik a határidő az adóbevallással együtt a jövedelemadó és kötelező társadalombiztosítási járulékok befizetésére is. Továbbá a jövedelmekből vagy nyugdíjból származó 2 illetve 3,5 százalékos adófelajánlást is el lehet juttatni későbbig a helyi adóhatósághoz, ennek érdekében, mint ismeretes, a 230-as űrlapot kell kitölteni. (Erről a Szabadságban valamint a weboldalunkon is folyamatosan tájékoztatunk annak érdekében, hogy minél többen támogassák a napilapunkat kiadó Minerva Művelődési Egyesületet. Hiszen amennyiben nem rendelkeznek jövedelemadójuk 2 százalékáról, az az összeg az államkasszába megy, majd onnan kerül valamilyen felhasználásra.)

Túlterhelt volt a rendszer…, és az adófizető

Már hosszabb ideje panaszkodtak sokan, hogy mindhiába próbáltak belépni az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapjára, majd ott a saját Egyéni Virtuális Terükre (Spatiul Privat Virtual - SPV), hogy a szükséges űrlapot kitöltsék és továbbítsák, mert vagy nem működött, vagy lassan és nehézkesen, ezért sok időt kellett vesztegetniük az eljárásra, aminek tulajdonképpen az lett volna a lényege, hogy egyszerűbbé tegye az adóbevallást. Már tavaly elfogadta a kormány az egységesített űrlapot, amelyen hét korábbi formanyomtatványt összesítettek. Az idei újdonság azonban, miszerint az adóbevallást kizárólag elektronikusan, tehát interneten lehet megtenni, sok adófizetőnek okozott gondot, hiszen nem minden magánvállalkozó jártas a számítógépkezelésben, még internet címmel sem rendelkeznek egyesek, szokatlan számukra a billentyűzet, könnyen “eltévednek” a hivatal honlapján, nem értik a fogalmakat és a használati utasításokat, továbbá a kifizetéseket sem tudják online intézni. A tájékozatlanabbak számára az adóhivatalokban segítséget nyújtottak, mégis úgy tűnt, sokan lemaradnak akaratuk illetve igyekezetük ellenére is a március 15-ei határidőről. Sőt, a hivatal számára is valamennyire újdonság ez a kizárólagos internetes eljárás, majd csak az adatok feldolgozásánál derül ki, hogy ki mit tévedhetett.

Éppen ezért javasolta az adóhatóság, hogy hosszabbítsák meg a leadási határidőt. Az indoklásban rámutatnak, hogy az elektronikus rendszer túlterhelt volt a megnövekedett felhasználástól, és fennállt az összeomlás veszélye, továbbá hivatkoznak az eljárás újdonságára is, ami többeknek okozott nehézséget. Az adófelajánlás esetében megemlítik, hogy viszonylag későre lehetett hozzájutni a szükséges űrlaphoz, ami szintén indokolttá tenné a leadási határidő meghosszabbítását ebben az esetben is. Fennáll tehát a kockázata annak, hogy sok adófizető igyekezete s jószándéka ellenére is képtelen lenne megfelelni az adóbevallási határidőnek, ezért, hogy elkerüljék a megbírságolásukat – amit 50 és 500 lej között szabtak meg -, javasolják a határidő meghosszabbítást július 31-ig. Azok, akik az újabb határidőig benyújtják elektronikusan adóbevallásukat és kifizetik adókötelezettségeiket, 5%-os kedvezményben részesülnek – kezdetben ezt a kedvezményt azok esetében alkalmazták, akik tavaly július 15-ig elektronikusan letették egységes adóbevallásukat – olvasható a pénzügyminisztériumi tájékoztatást idéző közleményben.

Jó a módszer, csak meg kell szokni

Szakemberek szerint mindenképpen kényelmesebb és valóban egyszerűbb eljárás az elektronikus és egységes adóbevallás: csak hozzá kell szokni, valamint felkészülni, megtanulni mindenkinek, aki tevékenysége révén köteles ezt alkalmazni. Ehhez jobban kell ismerni a jogszabályokat, valamint tisztában kell lenni a számítógépes alkalmazással is. Például arra sem figyelnek sokan, hogy ellenőrizzék, érkezett-e visszaigazolás az egységes adóbevallásuk után, valamint a kifizetésről.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint egységes bevallást a Romániában és/vagy külföldön tavaly megvalósított jövedelmek utáni adóról kell letenni, továbbá idénre az országban hozzávetőleges jövedelmet vagy jövedelemnormát bevallani, valamint a tervezett jövedelem után sorolják az érintett adófizetőt társadalombiztosítási hozzájárulást is fizetőnek. Szintén szabály, hogy 30 napon belül le kell tenni a bevallást, miután az adófizető tevékenységbe kezd az adóév folyamán, vagy ingatlan bérléséből jut jövedelemhez, a haszonbérlet kivételével.

Előnyös egészségbiztosítás adóbevallással

Egy tavalyi sürgősségi kormányrendelettel meghatározták, hogy a közegézségügyi rendszerben az egységes adóbevallással megszerzett egészségbiztosítás érvényes legyen a következő adóbevallásig – tehát jelenleg március 15-ig lett volna, ha nem változik a határidő. Fontos, hogy aki ily módon biztosított, az újból letegye az egységes adóbevallását, hogy egészségügyi biztosítással is rendelkezzen további egy évig. A jogszabály két esetet különböztet meg az adóbevallással megszerzett egészségbiztosításnál: egyrészt azok, akiknek az évi adóköteles jövedelme (és itt a nem fizetésjellegű jövedelmekről van szó) meghaladja 12 minimálbér összegét (24.960 lejt), kötelesek biztosítást fizetni; másrészt azok, akiknek a jövedelme nem éri el ezt a szintet, választhatják a biztosítás kifizetését, mert esetleg nem rendelkeznek egészségbiztosítással máshonnan, lévén, hogy nem alkalmazottak, sem nyugdíjasok. Ez utóbbi esetben előnyösebb választani a biztosítást, mivel számítási alapnak március 15-ig hat minimálbér összegét veszik – olvasható az avocatnet szakmai portálon. Emellett egy harmadik esetet is szabályoznak: amennyiben valaki nem valósít meg jövedelmet, mégis dönthet úgy, hogy leteszi az egységes bevallást az egészségbiztosítás megszerzéséért, és szintén hat minimálbérre számolják majd ki a biztosítás összegét – ugyanakkor egy évig rendelkezik az illető személy egészségbiztosítással.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Női olimpiai kvalifikációs ...
VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...
Koronavírus – Kolozs megyében ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ