Nem fellebbez, közadakozásból fizet a Hója-séta miatt bírságolt környezetvédő
Vissza

Nem fellebbez, közadakozásból fizet a Hója-séta miatt bírságolt környezetvédő

Az adományokat megtoldva saját hozzájárulásával kifizeti a Bácsi erdő védelmében szervezett sétatüntetés miatt kapott pénzbírságot és nem fellebbez ellene Adrian Dohotaru környezetvédő aktivista. A fellebbezésre fordított időt hasznosabban is el tudja tölteni.

Közadakozásból összegyűlt a bácsi erdőben megépített illegális út és tervezett hatalmas ingatlanbefektetések ellen tiltakozó sétatüntetés miatt Adrian Dohotaru szervezőre kirótt pénzbírság kifizetéséhez szükséges összeg. Bár eredetileg azt nyilatkozta, fellebbez a bírság ellen – amelyet annál is inkább igazságtalanul magasnak vél, mert az illegális út megépítőire csak 1500 lejes jelképes pénzbírságot róttak ki a hatóságok –, inkább saját hozzájárulásával 1000 lejjel megtoldja az adakozásból összegyűlt 1000 lejt és ügyvédi tanácsra kifizeti az eredetileg 4000 lejes pénzbírságot (ha a kifizetésre a bírságról szóló jegyzőkönyv vételezésétől számított két héten belül sor kerül, csak az összeg felét kell befizetni), azt az időt pedig, amit a fellebbezéssel kapcsolatos ügyintézésre fordította volna, sokkal hasznosabban is el tudja tölteni.

A március végén szervezett hójai sétatüntetésen mintegy négyszázan vettek részt, ők maszkot viselve járták be az erdőt.

Azóta több lépés is történt az ügyben. Hivatalból indult büntetőeljárás az út építése ügyében. A kolozsvári Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem (USAMV) szintén perel, mert az illegálisan megépített út saját tulajdonát képező telken is áthalad. A kolozsvári önkormányzat elfogadta a Hója erdő érdekeit védelmező munkacsoport létrehozását, bár az aktivista szerint itt azóta sem történt konkrétan semmi. A környezetvédelmi ügynökség azt nyilatkozta, a régióban nem adott engedélyt ingatlanépítésre. A környezetvédők továbbra is a prefektusban reménykednek, akinek jogában áll a közigazgatási bíróságon felfüggeszteni az építkezési engedélyeket, amelyek kibocsátásának törvényességéről továbbra is várják a Kolozs Megyei Tanács és a szászfenesi önkormányzat pontosításait.

Közösségi oldalán mondott köszönetet az adakozóknak Adrian Dohotaru pontosítva, hogy a fölöslegben gyűlt felajánlásokat fordítsák a nagyközönség egy másik javaslata szerint a Hója-Bácsi-erdőhöz kapcsolódó tájékoztató kampányra, amellyel Szakáts Istvánt bíznák meg. A szóban forgó övezetben tervezett ingatlankáosz megakadályozását célzó kezdeményezések támogatására továbbra is fogadják az érdeklődők adományait.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ