Nem engedték szabadon Liviu Dragneát
Vissza

Nem engedték szabadon Liviu Dragneát

Jogerősen elutasította a legfelsőbb bíróság ma a tavaly májusban korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt szociáldemokrata házelnök rendkívüli felülvizsgálati kérelmét.

Az akkor kormányon lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) erős kézzel vezető és a kormányt háttérből irányító politikust hivatali visszaélés, illetve okirat-hamisításra való felbujtás miatt három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte tavaly a legfelsőbb bíróság. Dragnea az ítélet megsemmisítését igénylő keresetében arra hivatkozott, hogy olyan bűncselekményért ítélték el, amely szerinte nem szerepel a büntető törvénykönyvben. Az ügyében eljáró öttagú bírói tanács megalapozatlannak minősítve egyhangúlag elutasította a rendkívüli felülvizsgálati kérelmet.A PSD volt elnökének ez már a második olyan rendkívüli jogorvoslati beadványa, amellyel ügyvédei megpróbálták elérni védencük szabadlábra bocsátását, jövő héten pedig Dragnea egyéb hivatkozással beterjesztett perújítási, illetve felülvizsgálati kérelmeit tárgyalja a legfelsőbb bíróság és a bukaresti táblabíróság.Dragnea vezetése alatt a PSD történelmi győzelmet aratott a 2016-os parlamenti választásokon, de a pártelnök - akit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy választási csalással összefüggő korrupciós ügyben - priusza miatt nem kérhette magának a miniszterelnöki tisztséget. A Dragnea elleni bűnvádi eljárások folyamatosan támadási felületet jelentettek a PSD kormányzása idején a jobbközép ellenzék és az utcai tüntetéseket szervező civilek számára, akik azzal vádolták a pártot, hogy korrupt tisztségviselői - és elsősorban Dragnea - megmentése érdekében próbálja gyengíteni az igazságszolgáltatást.

A 2019-es európai parlamenti választásokig a PSD támogatottsága felére csökkent, a Dragneát börtönbe juttató ítéletet pedig a választást követő napon mondta ki a legfelsőbb bíróság. A volt pártelnök jelenleg a Bukarest melletti rahovai börtönben tölti büntetését, ahol az autószerelő műhelyben dolgozik.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ