Nem alakul vizsgálóbizottság a belügyminisztériumi nyugdíjazások kapcsán
Vissza

Nem alakul vizsgálóbizottság a belügyminisztériumi nyugdíjazások kapcsán

Ma a képviselőház elutasította annak a vizsgálóbizottságnak a megalakítását, amely a belügyminisztériumból nyugdíjba vonult, majd újra alkalmazott dolgozók ügyében nyomozott volna. Liviu Dragnea házelnök is nemmel szavazott, de megígérte, kérdőre vonja a belügyminisztert.

A vizsgálóbizottság alakítását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) javasolta, ám a kezdeményezést 105 igen, 147 nem szavazattal és 11 tartózkodással elutasították.

„A bizottság ellen szavaztam. A Szociáldemokrata Párt (PSD) fel fogja kérni a belügyminisztert, hogy adjon magyarázatot ezekre a dolgokra a képviselőház előtt, mert az aggályok helyénvalók” – nyilatkozta Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke.

„A PSD mindenféle vizsgálóbizottságokat hoz létre, hogy elfedtesse a kormány tehetetlenségét bizonyos ügyekben. Ezek szigorúan azoknak a felelősségébe tartoznak, akiknek parlamenti többségük van, és kormányon vannak. A házbizottságok közös főtitkárságán iktattunk egy kérést arra vonatkozóan, hogy vizsgálóbizottság alakuljon a belügyminisztériumon belüli helyzettel kapcsolatosan. Ez közpénzzel kapcsolatos, közalkalmazotti béregyenlőséghez és ugyanakkor a becsülethez is köze van” – jelentette be Raluca Turcan, a PNL alsóházi frakcióvezetője, amikor a kérést benyújtották a házbizottságnak.

„Fennáll egy bizonyos fokú gyanú, hogy a belügyminisztériumban preferenciálisan kezelnek bizonyos embereket, akik a tárcavezetőhöz közel állnak, s akik nyugdíjba vonultak, és egy perc múlva már preferenciális körülmények között ismét felvették őket a munkahelyükre – ez pedig teljes mértékben ellentmond azoknak az elveknek, amelyeket a PSD magáénak vall” – mondta Turcan.

A hatályos törvények megadják a lehetőséget a katonaság dolgozóinak és a belügy különleges jogállású köztisztviselőinek, hogy korábban menjenek nyugdíjba, szolgálati javadalmazással, de mindezeken túl ez a kategória olyan számítások szerint kaphat nyugdíjat is, amely jócskán előnyben részesíti a belügyminisztérium dolgozóit – áll a két ellenzéki párt által összeállított határozattervezetben.

A kezdeményezők szerint a törvény életbe lépésekor kialakult helyzetet ideiglenesnek tekintették, ám az elmúlt évben egyes, 40–45 év közötti belügyi alkalmazottak körében jócskán megnövekedett a nyugdíjazások száma.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Futószalagon osztották a pénzt a ...
Sporthírek röviden a nagyvilágból
CNCD: nem diszkriminált a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ