Nelu Tătaru: csökkenőben a fertőzöttek átlagéletkora
Vissza

Nelu Tătaru: csökkenőben a fertőzöttek átlagéletkora

A koronavírus-fertőzöttek átlagéletkorának csökkenése figyelhető meg az utóbbi időben –jelentette ki szerdán az egészségügyi miniszter. Nelu Tătaru úgy nyilatkozott, Románia a koronavírus-járvány első hullámának második csúcsán van, az elmúlt egy hét adatai alapján stabilizálódni látszik az új esetek száma.

A tárcavezető ismét rámutatott: a járványhelyzet alakulása nem az egészségügyi rendszeren múlik elsősorban, csak a járványügyi intézkedések betartásával csökkenthető a vírus terjedése.

„Az elmúlt időszak adatai alapján a koronavírus-fertőzöttek átlagéletkorának csökkenése figyelhető meg, illetve nőtt a súlyos esetek száma a viszonylag fiatal fertőzöttek körében” – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy míg három héttel ezelőtt országszerte 840 intenzív terápiás ágy állt rendelkezésre a koronavírusos betegek számára, mára 1034-re nőtt ezek száma.

Nelu Tătaru ugyanakkor kifejtette: a jelenlegi járványhelyzet nem teszi lehetővé az éttermek belső tereinek megnyitását, erre csak az új megbetegedések számának tartós csökkenése esetén kerülhet sor.

A legutóbbi tájékoztatás óta 1409 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 73 617-re nőtt a fertőzöttek száma, 33 566 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak, 8551-en pedig tünetmentesek voltak, így ők tíz nap után elhagyhatták a kórházat.

Ez idáig 1 566 632 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában. Ezek közül 24 307-et az elmúlt 24 órában végeztek el, 14 542-t az orvosi protokoll alapján, 9 765-öt pedig kérésre. A jelentésben szerepel 231 teszt eredménye is, amelyet korábban, azaz nem az elmúlt 24 órában végeztek el.

Jelenleg 480 személy szorul intenzív terápiás kezelésre.  Továbbá az elmúlt 24 órában 32, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezzel 3106-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

A GCS adatai szerint a jelzett időszakban 19 férfi és 13 nő elhalálozását jelentették. Őket Arad, Bákó, Bihar, Brăila, Brassó, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dâmboviţa, Galac, Hunyad, Iaşi, Maros, Prahova, Temes, Ilfov megyei, valamint bukaresti kórházakban kezelték.

A halálos áldozatok közül két személy 40 és 49 év közötti volt, hat az 50 és 59 év közötti korosztályhoz tartozott, 11-en 60 és 69 év közöttiek, heten 70 és 79 év közöttiek, hatan pedig 80 éven felüliek voltak. Az elhunytak közül 30-an más betegségekben is szenvedtek, kettőnek nem voltak más betegségei.

Változatlanul Bukarestben (8906), valamint Suceava (4996), Argeş (4663), Brassó (4029) és Prahova megyében (3345) van a legtöbb igazolt koronavírusos eset. Több mint kétezer megbetegedést regisztráltak Bákó, Dâmboviţa, Galac, Iaşi, Temes és Vrancea megyében is.

Kolozs megyében az elmúlt 24 órában 29 személy esetében állapítottak meg fertőzést, az intenzív osztályon 26 beteget kezelnek, közülük 19 helyi illetőségű – közölte a Kolozs megyei prefektúra. Ugyanakkor arról is tájékoztattak, hogy 732-en gyógyultak meg – közülük 584 Kolozs megyei –, akik elhagyhatták a kórházat. Eddig 49-en haltak meg, az elhunytak közül 31 személy volt Kolozs megyei.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ