Nehézfémszennyezés a Szamoson (FRISSÍTVE)
Vissza

Nehézfémszennyezés a Szamoson (FRISSÍTVE)

Az utóbbi napok esőzését követően egy elhagyott színesfémbányába beszivárgott víz tört a felszínre szerda hajnalban, és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva jutott a Láposbánya-patakba, ahonnan a Lápos folyóba, majd a Szamosba ömlött.

A román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül küldött tájékoztatást a magyar hatóságoknak, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost.

A magyarországi Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint a csütörtökön hajnali mintákból kiderült: az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti.  

Pásztor Sándor, a magyarországi környezetvédelmi miniszter vízügyi tanácsadója az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem okozott halpusztulást Szamosba jutott, nehézfémmel szennyezett bányavíz. A vízügyi szakember szerint a bányavíz a kiömlés első óráiban másodpercenként 1,5-1,6 köbméteres hozammal folyt a patakba, és vöröses színű üledéket sodort magával. Hozzátette: jelenleg is folyik a víz a bányából, de már csak másodpercenkénti 0,3-0,4 köbméteres hozammal, és már jóval tisztább, mint a kezdeti órákban volt. Elmondta: a Lápos folyóból vett vízmintákban a mangán, a réz és a cink értéke 2-3-4-szerese volt a megengedett küszöbértéknek, a vasé pedig ennél is sokkal magasabb.

Pásztor Sándor szerencsés körülménynek tekintette, hogy árhullám vonul le a Szamoson, melynek vízhozama meghaladja a 200 köbmétert másodpercenként, ezért a bányavíz hamar feloldódik. Hozzátette: ilyen esetekben a bányát nem lehet eldugaszolni, hogy megakadályozzák a kiömlést, a karbantartónak olyan munkálatokat kellett volna elvégeznie, amelyek felfogják, leülepítik a kiömlő vizet.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság csütörtök délutáni közleménye szerint a romániai szakemberek folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, a folyószennyezésért felelős Explo Mining COAL Kft.-t megbírságolják a történtek miatt, és a cégnek a beavatkozási költségeket is fedeznie kell. Az MTI azon kérdésére, hogy sikerült-e leállítani a szennyezett víz beömlését, azt válaszolta: a beömlés nem folyamatos, csak időnként és rövid ideig tart.

A vízügyi igazgatóság ugyanakkor azt is közölte, hogy a bezárt bányák és a meddőhányók állandó vízügyi kockázatot jelentenek a térségben, és a hatóság folyamatosan figyelmezteti az illetékeseket a veszélyekre.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ