Negyedéves mérleget vont a katasztrófavédelem
Vissza

Negyedéves mérleget vont a katasztrófavédelem

Még mindig dolgoznak a Negoiu parkolóházon

Annak ellenére, hogy Emil Boc polgármester pár hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az évek óta épülő, Monostor negyedi Negoiu utcai parkolóház április végére elkezdi működését, erről szó sincs. A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi  Felügyelőség (ISU) vezetői az első három hónapi tevékenységükről beszámolva elmondták: munkatársuk az elmúlt héten járt a helyszínen, a munkálatok még tartanak, és csak a munkálatok befejezése után lehet igényelni a tűzvédelmi engedélyt az ISU-tól, majd az engedély megszerzése után lehet megnyitni a parkolóházat.

2018 első három hónapjában a Kolozs megyei ISU-nál ezernél több kérést iktattak, amelyek a kivitelezési terv jóváhagyására vagy a már kész létesítmény esetében a tűzvédelmi engedély beszerzésére vonatkoztak. A tűzoltók 138 egységet ellenőriztek, 380 féle kihágást állapítottak meg és 93 esetben róttak ki összesen 50 ezer lejes pénzbírságot. Mindezek ellenére a Kolozs megyei tűzoltók szerint nincsenek nagy gondok a megyében, mivel a cégek és intézmények igyekeznek betartani a törvényt, eleget tenni a törvényes feltételeknek – közölte a sajtóval Pavel Băltaru és Florin Tripon ezredes.

Népszerűek az elsősegély-nyújtási tanfolyamok

Az ISU ezredesei beszámoltak: népszerűek az egység által szervezett elsősegély-nyújtási tanfolyamok: a Kolozs Megyei Rendőrkapitányság és a S. Muresan Rendőriskola is kérte, hogy a tűzoltók tartsanak ilyen tanfolyamot. Továbbra is népszerű a tűzoltóság az Iskola másként rendezvénysorozaton: idén 24 iskolából 846 gyerek látogatott el az székhelyükre. Ugyanakkor kérésre maguk a tűzoltók is kimennek egy-egy líceumba, hogy tájékoztassák a fiatalokat az elsősegély-nyújtás fontosságáról, földrengés esetén elvégzendő tennivalókról, az 112-es segélyhívószám használatáról.

Második világháborús bombákat hatástalanítanak

Május folyamán több második világháborús kézigránátot és bombát hatástalanítanak a szászfenesi lőtéren. A hatástalanításra váró lőszereket az ISU szamosfalvi raktárában őrzik, speciális járművekkel, homokágyon viszik végig a városon a szászfenesi lőtérre, és ott megfelelő előkészület után a nyilvánosság kizárásával hatástalanítják. Például idén már kétszer riasztotta a tűzoltókat a lakosság, mert építkezéskor vagy kertjükben második világháborús lőszereket találtak. Ilyen esetekben a tűzoltók kiszállnak és a törvényes intézkedések betartásával elviszik a lőszert a raktárukba, majd később hatástalanítják. A tűzoltók azt is elmondták, hogy a legnagyobb „fogás” pont tíz évvel ezelőtt volt, amikor egy kolozsvári híd helyrehozatalánál 200 kilogrammos bombát találtak, amelyet azonnal hatástalanítottak.

Nehéz nyaruk lesz a tűzoltóknak

Ioan Moldovan ezredes, a Kolozs megyei ISU vezetője elmondta: augusztus közepéig senki nem mehet szabadságra a munkatársai közül. Május elsején kezdődik a turistaszezon, és elképzelhető, hogy az elszáradt növényzetet a lakosok felgyújtják, habár ez tilos. Ugyanakkor május elején szervezik Kolozsváron a Transylvania Rallyt, ahol szintén jelen kell lenniük a tűzoltóknak, mert minden évben bevetik őket a sajnálatos balesetek miatt. Ezt követi július 3-a és 14-e között a Kolozsváron megrendezendő nemzetközi matematika verseny, amelyre 120 országból több száz gyermeket és kísérőt várnak. A tűzoltók kötelesek tűzvédelmi szempontból ellenőrizni az összes szállodát és panziót, ahol a résztvevők megszállnak, ezen kívül állandó ügyeletet biztosítanak a rendezvény helyszínén. A matekversenyt követi az Electric Castle Bonchidán, az Untold Kolozsváron, majd augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén Füzesmikolán teljesítenek szolgálatot.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ