Nápolyi regények, erdélyi történetek, díjazott szerzők: 207 új magyar cím a könyvtárban
Vissza

Nápolyi regények, erdélyi történetek, díjazott szerzők: 207 új magyar cím a könyvtárban

Az olvasók kéréseinek figyelembevételével több mint 12 ezer lej értékben vásárolt könyveket a megyei közkönyvtár a Magyar Sarok számára Bogyó és Babócás kötetektől a kolozsvári Zágoni Balázs scifi-sorozatán és Csukás István, Berg Judit ifjúsági történetein át Elena Ferrante nagysikerű nápolyi regénysorozatáig és Dragomán György Rendszerújra című alkotásáig. Gyerekektől felnőttekig bárki találhat kedvére való olvasnivalót a kétszáznál több új könyv között, akár könnyed lektűrre, akár világsikert aratott szépirodalomra vágyik.

Nyolc új Jo Nesbo-kötettel bővült a skandináv krimikínálat, most már kikérhetjük Ken Follett teljes Évszázad-trilógiáját. Megérkezett Kondor Vilmos Bűnös Budapest-ciklusának négy kötete (Bűnös Budapest, Budapest romokban, Budapest novemberben, Szélhámos Budapest) és Szent Korona-trilógiájának utolsó kötete, A korona ügynöke. 2018-ban Kondor Vilmost az előző év legjobb krimiírójának nyilvánította a Finn Detektívregény Társaság, 2017-ben Gárdos Éva filmet forgatott a ciklus első kötete, a Budapest noir alapján.

Immár fellelhető a könyvtári polcokon Láng Zsolt Bolyaija, amely 2020-ban megkapta a Libri irodalmi díját és az Aegon irodalmi díj döntőse lett az ötös listán. De nem csak ezért érdemes elolvasni, vagy mert több rangos elismerés birtokosaként erdélyi író írta a zseniális erdélyi matematikusról, hanem például azért, ami az Aegon-díj shortlistjét ismertető közleményben szerepelt: „»Van benne szex is, de psszt…«  – mondja Lévai Balázs Láng Zsolt nagyregényéről. És öt pontban sorolja fel, miért érdemes elolvasni a Bolyait. Modern szerkezete és olvasmányos nyelvezete mellett azért is, mert »ha egy buliban bölcsészként beszorulunk egy matematikus és egy fizikus közé a konyhában, nagyon menő a nemeuklidészi geometriával villogni«.” Az Aegon-díjak ötös shortlistjéből még Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb és Barnás Ferenc Életünk végéig című könyve is elérhető a tékában, a Libri tízes döntős mezőnyéből pedig Bodor Ádám Sehol című kötete, valamint Grecsó Krisztián Verája, amely tavaly a Libri közönségdíjasa lett.

A kolozsvári születésű Tompa Andrea bravúros nyelvezettel megírt 19-20. századi regénye, az Erdélyben, nagyrészt Kolozsváron játszódó orvostörténet, a Fejtől s lábtól is szerepel a szerzemények között, továbbá az írónő másik regénye, a nemcsak kolozsvári lokálpatriótáknak kötelező Omerta (Libri-díjasként 2017 legjobb szépirodalmi alkotása), ahol a rózsanemesítő Vilmos, a széki asszony, Kali, az élete értelmét a földművelésben meglelő hóstáti Annuska és a szerzetesnő Eleonóra vívódásait ismerhetjük meg az 1950-es, 60-as évek Kolozsvárján.

Az online olvasócsoportok több közkedvelt kötete is elérhető a megyei könyvtárban: Orvos Tóth Noémi Örökölt sorsa, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek, valamint az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics 1997-ben megjelent Csernobili ima című remekműve (magyarul 2016-ban adták ki először), amely az 1986-os csernobili atomerőmű-robbanást feldolgozó 2019-es dokumentumfilm sorozat rendkívüli népszerűségének köszönhetően ismét fősodorba került.

További ínyencségek: a két évvel ezelőtt idejekorán elhunyt Térey János színházi regénye, a Budapesten, Rómában, Kolozsváron is játszódó Káli holtak, az egyik legolvasottabb magyar pszichológusszerző, F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye, egy „szép-emberi” történet 1948-ból. Péterfy Novák Éva két meghatározó története is a miénk lehet: a sérült gyermeket nevelő anyáé egy hepehupás párkapcsolatban (Egyasszony) és egy meghökkentő bántalmazástörténet (Apád előtt ne vetkőzz).

Könnyedebb vizekre evezhetünk Náray Tamással Párizsban, Borsa Brownnal maffiában és szerelemben, de klasszikusokat is vásároltak a magyar saroknak, Ottlik Gézát, Jókai Mórt, Rejtő Jenőt, Hrabalt, illetve oktatási segédanyagokért is fordulhatunk a megyei könyvtárhoz (kidolgozott érettségi tétel-gyűjtemények, novellaelemzések licistáknak, szövegértés és szövegelemzés stb.).

Újabb történeteket olvashatunk olyan kedvelt ifjúsági íróktól is, mint Bálint Ágnes, Finy Petra, Csukás István. Percy Jackson kalandjaiból négy kötetre valóval ismerkedhetnek a fiatalabb olvasók, Wéber Anikó két kötete kölcsönözhető immár (Az osztály vesztese, Cseresznyeliget titka) a tinédzserkorból éppen kilépett fiatal szerző, Nyáry Luca Vigyázat, törékenyével együtt. A József Attila-díjas magyar szerző, Berg Judit alkotásaiból három érkezett, köztük a Polgár Judittal közösen írott Alma – A sötét birodalom, amely nemcsak a sakkot kedvelő fiataloknak válhat nagyon hamar a kedvencévé. Jane Tellernek az utóbbi években nálunk is közkedveltté vált Semmi és Minden című történetei mellett most egy harmadik, a Macskaköröm is szerepel a könyvtár kínálatában. A legkisebbek számára is bőven akad új szerzemény, úgyhogy ismét elővehetjük könyvtári belépőinket.

A Kolozs Megyei Octavian Goga Könyvtár működési rendjén nem kellett sokat módosítani a járvány miatt, hiszen azelőtt is működött könyvfoglalási szolgáltatásuk: telefonon, e-mailben vagy jelszóval belépve a könyvtár honlapján (bjc.ro) lefoglalhatjuk a kívánt könyveket, amelyeket átvételre előkészítenek számunkra. Ez most igen hasznosnak bizonyul, hiszen különösebb várakozás nélkül kaphatjuk meg olvasmányainkat, de természetesen azokat is fogadják, akik nem lefoglalt könyvekért érkeznek, ám ők nem mehetnek be a polcokhoz, a könyvtárosok szolgálják ki őket, Máté Erzsébet és Beke Ibolya olvasnivalót is ajánlanak a tanácstalanabbaknak. A legtöbb magyar könyvet a központi épületben működő Magyar Sarokban találjuk (Honvéd/Dorobantilor utca 104.), az új címek legtöbbje is ide érkezett most, de sok a magyar könyv a Monostoron (Déli/Izlazului 18. sz.), Hajnal negyedben (Csillagvizsgáló/Observatorului 10.), Donát negyedben (Donát 138.), belvárosban (Farkas/Kogalniceanu utca 7.) is. A könyvtár honlapján a keresőben megnézhetjük, hol találjuk meg a kívánt könyvet. Nyugdíjasok ingyen, tanulók és diákok 10 lejért, felnőttek 20 lejért válthatnak ki ötéves könyvtári belépőt.

Könyvajánlókért keresd fel könyvesblogunkat, a Pisztácia42-t!


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás