Nálunk épül Európa első moduláris atomreaktora
Vissza

Nálunk épül Európa első moduláris atomreaktora

A Bukaresttől 90 kilométernyire lévő, Dâmboviţa megyei Doiceşti község egykori hőerőművének helyén építi meg egy amerikai vállalat Európa első kisméretű moduláris atomreaktorát (SMR) – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter David Turk amerikai energiaügyi miniszterhelyettessel közösen tartott sajtóértekezletén.

Klaus Iohannis államfő és John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízott a tavaly novemberi Glasgow-i klímacsúcson állapodott meg arról, hogy Románia úttörő szerepet vállal a tiszta, kibocsátásmentes, megfizethető és stabil energiaforrást ígérő SMR-technológia európai meghonosításában. Popescu szerint Románia ezzel újabb lépést tesz energetikai függetlensége és energiabiztonságának szavatolása felé.

A NuScale Power vállalattal 2019-ben aláírt memorandum alapján Románia tavaly egy 1,2 millió dolláros, vissza nem térítendő támogatást kapott az Egyesült Államok kereskedelmi és fejlesztési ügynökségétől (USTDA), hogy lehetséges telepítési helyszíneket azonosítson az első moduláris atomreaktor számra. Doiceşti községet a cernavodai atomerőművet működtető Nuclearelectrica állami vállalat javaslata alapján választották ki a projekt helyszínéül.

A szaktárca közleménye szerint itt hat modulból álló, 462 megawatt elektromos teljesítményű SMR-típusú erőművet építenek, 193 állandó munkahelyet hozva létre, és évi négymillió tonnával csökkentik Románia szén-dioxid-kibocsátását.

Az Egyesült Államok egy SMR-típusú atomreaktor-szimulátort bocsát a bukaresti műszaki egyetem rendelkezésére, hogy elősegítse annak a mérnöknemzedéknek a felkészítését, amely az új technológiát fogja működtetni – közölte az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége. Az amerikai energiaügyi miniszterhelyettest a kormányfő is fogadta.

Nicolae Ciucă szerint Románia az egyedüli európai ország, amely észak-amerikai (kanadai) technológiát használ az atomenergia előállítására. Romániának új energiaforrásokra van szüksége és az országban politikai egyetértés van az atomenergetikai ágazat fejlesztéséről. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ