Nagyszeben: rekordméretű gulyást készítenek majd a Hungarikum Napokon
Vissza

Nagyszeben: rekordméretű gulyást készítenek majd a Hungarikum Napokon

Nyolcadik alkalommal szervez Hungarikum Napokat Nagyszebenben 2017. június 29. és július 2. között a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület. A programsorozattal nemzeti értékeink bemutatását és ápolását szolgálják – vallják a szervezők, miközben kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak közösségüknek és a városba látogatóknak.

  A családbarát fesztivál programja idén négynaposra bővül, gazdagabb kínálattal, vonzóbb műsorokkal várja az érdeklődőket. Idén sem maradhatnak el a szabadtéri- és gyermekműsorok, kiállításmegnyitók, de lesz gulyásfőző verseny, jurtaépítés, kézművesvásár és lovasíjász-bemutatóval is bővül a fesztiválprogram.

2017. június 29., csütörtök 

  A Hátrahagyottak emlékezete című kiállítást 12 órakor nyitják meg a vízaknai református templom udvarán, amelynek kurátora Szebeni Zsuzsanna. 16 órakor Hungarikum és Transylvanicum – értékek, márkák, ízek címmel kezdődik konferencia az ASTRA Multikulturális Pavilonban.­ Meghívott előadók valamint­ előadások: Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hunga­rikumokért felelős helyettes államtitkár; filmvetítés: A Csongrád Megyei Értéktár; Hegedüs Csilla RMDSZ Ügyvezető alelnök, az Erdélyi Értéktár Bizottság elnöke: Erdélyi magyar értékeink: csak a múltunk, vagy a jövőnk is?; Alin Chipăilă Szeben Megye Turisztikai Egyesületének elnöke, Nagyszeben: Európa Gasztronómiai Régió 2019-ben; Anghel Ciprian Ştefan az ASTRA Nemzeti Múzeum főigazgatója: Az etnikai kisebbségek útja; Boda Szabolcs Élő Erdély Egyesület elnöke: Az Egyesület szerepe kulturális értékek felkutatásában és hasznosításában. 19 órakor levetítik Bereményi Géza Eldorádó című filmjét a Habitus Könyvesboltban.

 

 2017. június 30., péntek

  16 órakor a Csíkszeredai műemlékek – múlt és jelen című tárlatot nyitják meg a Tanácstoronyban a Csíkszeredai Kós Ká­roly  Szakközépiskola idén végzett építészeti és formatervező, műszaki rajzos diákjainak munkáiból. 16:30 órakor az EMKISZ, az EMKE Ifjúsági Szervezetének tevékenységét ismerteti Tamás Csilla elnök a Habitus Könyvesboltban vagy Kulturális Központban. Az érdeklődők többet megtudhatnak a Könyvturi/élőKönyvtár, a Kolozsvári Ifjúsági Filmnapokról és Kultivál fesztiválról, továbbá a Legszebb Erdélyi Magyar Dal rendezvényekről. 17:30 órakor Élő Erdély Klub – értékőrzők és értékteremtők közösségének előadói, Vas Réka és Boda Szabolcs tartanak előadást a Habitus Könyvesboltban vagy Kulturális Központban. 18:30 órakor könyvbemutató kezdődik, az Életpályák, programok a közművelődés szolgálatában / Tanulmányok az EMKE 130 évéről című kiadványt ismertetik a Habitus Könyvesboltban vagy Kulturális Központban. Meghívott előadó: Bartha Katalin Ágnes kutató, levéltáros, Szabédi Emlékház-vezető. 19:30 órakor a budapesti Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? című előadására várják a színházkedvelőket a Gong Színház felső termébe.

 

 2017. július 1., szombat

  Reggel 8 és 16 óra között gulyásfőző verseny zajlik az Astra Falumúzeumban. A zsűri elnöke Csányi Sándor, Magyarország „gulyáskirálya” Szolnokról. 10–14 óra között gulyásfőzés, tánc és muzsika, népművészeti bemutatók és vásár, gyermekműsorok, játékversenyek, jurtaépítés, íjazás, kóstolók zajlanak. 14 órakor zsűrizik és díjazzák az elkészült gulyásokat.

 

 2017. július 2., vasárnap

11 órakor A kassai bohém társaság a Színházi Újság hasábjain című kiállítást nyitják meg a Református Templom Galériában. De reggel 8-tól vasárnap is szabadtéri programokra várják az érdeklődőket az Astra Falumúzeumba, ahol Csányi Sándor irányításával megfőzik az 500 literes, rekordméretű gulyást. Állandó programok vasárnap is: jurtaépítés a Kalibáskő Gyermekvilág Egyesülettel, Pászka Lehel lovasíjász bemutatója, a Szélkakas Társulat népi játszóparkja, kézműves vásár és bemutatók, sörkóstoló, kézműves bemutatók gyermekeknek. 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus - Az egészségügyi, ...
VIDEÓINTERJÚ - A rendőr-főfelügyelő ...
Koronavírus – immár 42 haláleset ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ