Nagykárolytól a Glamour-gáláig
Karin Dragoş, vlogger: Mindenkinek az a vágya, hogy abból éljen meg, amit szeret csinálni
Karin Dragoş, vlogger: Mindenkinek az a vágya, hogy abból éljen meg, amit szeret csinálni
Vissza

Nagykárolytól a Glamour-gáláig

A magyarországi Glamour magazin minden évben díjazza az év nőit a Woman Of The Year (WOTY) gálán. Idén a nagykárolyi Karin Dragoşra is szavazhatunk Az év közösségi média sztárja kategóriában. A bűbájos lány – állítása szerint – átlagos életet él, leszámítva hogy igényes sminkvideóit a Youtube-on közel 100 ezren, mindennapjait pedig Facebookon közel 20 ezren, Instagrammon pedig 40 ezren követik. Tehetségének köszönhetően tavaly megnyerte a NYX márka Face Awards kreatív smink versenyét, amivel Los Angelesbe utazhatott. Karin segítségével most betekinthetünk a Youtube világába.

– Gratulálok a WOTY jelöléshez. Mit jelent ez számodra?

– Egyáltalán nem számítottam a jelölésre, de természetesen nagyon örülök neki. Telefonon hívtak fel, elmondták, hogy ez mivel jár. Pesten volt egy kisfilmforgatás profi stábbal, sminkessel, fodrásszal, fotóssal, mindenki a jelöltekkel foglalkozott és a végén interjút kellett adni. Végighallgattam, ahogy Dobó Kata – akiről tudjuk, milyen híres színésznő – adja az interjút. Ilyenkor teljes csend kellett legyen a stúdióban, mindenki figyelte, mit mond az interjúalany. Dobó Katát figyelve, aki nagyon szépen válaszolt a kérdésekre, elkezdtem izgulni. Végül jól sikerült, pozitív élmény volt. Ez a jelölés nagyon nagy megtiszteltetés számomra, és alig várom, hogy elmehessek a gálára.

– Honnan jött a videózás ötlete?

– Bár kevesen tudják, nagyon rég kezdtem, akkor még angol videókat készítettem és nem igazán voltam ismert a magyar közönség körében. Sok frizurakészítéssel foglalkozó Youtube-csatornát néztem, például Mimit, (Mimi Ikonn), később aztán a sminkvideók is érdekelni kezdtek. Megtetszett ez az egész koncepció, vonzódtam eziránt, érdekelt ez a világ. Felmerült bennem, hogy miért ne próbálnám meg én is. Szükségem volt a barátaim biztatására, bármilyen furcsa, én lényegében introvertált vagyok. Nem is szeretek magamról túl sok mindent megosztani – sok mindent  megosztok, ami a sminkkel kapcsolatos, de a magánéletem nem nyilvános.

– Hogyan készül egy videó?

– Nagyjából mindig tudom előre, mi az, amit a következő videóban látni szeretnék. Ha filmezős napom van, leülök, előkészítem a fényeket, beállítom a hátteret, s akkor elkezdem a videózást. Sokszor meggyűlik a bajom a kamerával, a kártyával, az aksi lemerül, aztán a kártya lesz tele. A filmezés mondjuk egy sminkvideó esetében nagyjából másfél-két óra, de a szerkesztés/vágás akár 8 órát is igénybe vehet. Ilyen szempontból maximalista vagyok, tehát nemcsak úgy összevágom, hanem minden egyes részletét megnézem a videónak, hogy pont jó legyen. A nézők csak a végső eredményt, azt a 6-7 perces videót látják heti egyszer-kétszer, de a háttérmunka az, ami igazán sok. Ide tartozik a fények beállítása, a vágás, a fotózás és természetesen a kapcsolattartás a nézőimmel, illetve a cégekkel.

A NYX Face Awards Hungary győztes sminkje

Kellett egy kis idő, amíg fel tudtam oldódni a kamera előtt. Régen kitaláltam, hogyan kéne, mit kéne, volt a fejemben egy forgatókönyv. De rájöttem, hogy ez nem kell, mert ami jön, azt mondom. Igy sokkal egyszerűbb, gyorsabb. Most már sokkal természetesebben, lazábban beszélek, ha hibázok, akkor nem kezdem újból. Mindent autodidakta módon tanultam, ezt is.

– Hogyan éled meg ezt a mindennapokban, Nagykárolyban?

– Nem annyira izgalmas az életem, mint amennyire tűnik. Átlagos vagyok a mindenna­pokban: a barátommal sétálok a parkban, ebédelünk, filmet nézünk. Teljesen normális életet élek, csak nekem az a munkám, hogy videókat készítek. Néha az utcán felismernek, odajönnek hozzám, készítünk pár képet, elbeszélgetek a nézőimmel, megköszönöm, hogy néznek, de ez természetes számomra. Néha megírják, hogy láttak, de nem mertek odajönni, ilyenkor jelzem nekik, hogy ha máskor látnak, nyugodtan jöjjenek oda. Plázákban nagyon gyakran előfordul, hogy megszólítanak, volt, hogy minden öt percben odajött egy lány. Nem gondolom, hogy ez különleges lenne. Tényleg örülök neki, de nem gondolom magam emiatt extra különlegesnek.

– A negatív kommentelők, trollok is megtalálnak?

– Igen, de szerencsére nem olyan gyakran. Arra vagyok egyébként a legbüszkébb, ahogy ezt kezelem, nem szoktam felvenni a harcot senkivel. Szerintem, akik rosszat, csúnyát kommentelnek, azok általában önmagukkal nincsenek megelégedve. Aki építő jellegű kritikát ír, azzal sosincs gondom, mert tényleg meg lehet valamit úgy is fogalmazni, hogy az ne legyen bántó és mégis elmondja az ember, hogy mi volt a baja. Az ilyen észrevételeket megköszönöm és megpróbálok erre figyelni legközelebb. De amikor valaki rosszindulatú kommentet ír, azt nem tudom hova tenni, úgyhogy inkább nem is foglalkozom vele.

Amikor a NYX Face Awardsot megnyertem, nagyon sok negatív kommentet kaptam amiatt, hogy nagykárolyiként részt vettem a versenyen. Ezeknek semmi alapja nem volt, hiszen az egyetlen feltétel a jelentkezésnél a magyar nyelvű videó volt.

– Óriási felelősség, hogy ennyi fiatal követ.

– Igen, a Youtube főleg a fiatalok körében népszerű, a nézőim 60%-a 18 és 25 év közötti, de vannak fiatalabbak és idősebbek is. Sokat számít, hogy mit mond az ember vagy mit oszt meg a közösségi médiában. Soha nem káromkodnék a videóimban, de amúgy sem szoktam, illetve próbálok pozitív üzeneteket átadni, nem szeretek belemenni kényes témákba. Nem azért kerülöm, mert nincs véleményem, vagy nem vállalom, hanem mert nem kívánom a negativitást a csatornámra, nem szeretek viszályt előhozni a kommentekben. Általában átgondolom, mit osztok meg a Facebookon, Instagrammon. Az Instagramra próbálok esztétikus képeket feltölteni, hogy passzoljon az idővonalamhoz színekben vagy elhelyezésben, nekem erről szól az Instagram. Ebben is van tudatosság. Muszáj lennie, ha ezt profi szinten csinálja az ember.

– Mennyire tartod más vloggerekkel a kapcsolatot?

– Ilyen szempontból elég rosszul állok. Még a magyarországiak közül is nagyon kevés az, akivel tartom a kapcsolatot, mert nem vagyok ott, nem élek Budapesten. Ott történik minden, ott vannak a különféle események, hetente kb. négy rendezvényre meghívást kapok, de nem mindig tudok ezeken részt venni. Az ilyen helyeken tudnék találkozni, barátkozni másokkal, ami sokat segítene. Ilyen szempontból bánom, hogy nem ott élek. Az erdélyiek közül pedig nem nagyon ismerek senkit.

– Ez a hivatásod és egyben a munkád is, amiért pénzt kapsz.

– Igen, ez nem titok. Amióta elkezdtem magyarul videózni, nagyon sok cég felkeres, ajánlanak termékeket, szponzorizációkat. Eltelt négy év úgy, hogy hétről hétre készítettem a videókat, de nem néztek sokan, nem volt ebből bevételem, mégis folytattam. Úgy gondolom, hogy eljött az a pillanat, hogy én is megérdemlem, hogy legyen ebből egy kis bevételem. Ez a hobbim, ami sok időt igényel, és annak csak örülhetek, ha ebből meg is tudok élni. Mindenkinek az a vágya, hogy abból éljen meg, amit szeret csinálni. Ennél nem is tudok jobbat elképzelni.

Mindig úgy vállalom el a szponzorizációt, hogy az passzoljon a csatornám profiljához. Megbeszéljük előre, hogy mi az, amit elképzel a cég, milyen legyen az együttműködés, mi lenne a legjobb a termék szempontjából. Aztán mindent letesztelek, nincs olyan, hogy meghatározzák, mit mondjak. Szeretem azokat az együttműködéseket, amikor szabadkezem van, nincs megmondva, hogy mit hogyan kell csináljak.

– Mennyire tudod ezt Nagykárolyból leszervezni? Vagy rengeteget utazol?

– Néha könnyű, néha nem. Legtöbbször telefonon vagy e-mailben egyeztetek a cégekkel, esetleg skypolunk, de van, amikor ragaszkodnak a személyes találkozóhoz. Ilyenkor ugye fel kell utaznom, de ez a ritkább eset. Legtöbbször meg tudjuk oldani interneten keresztül is. Ezért jó ez, mert bárhonnan lehet csinálni.

– Mi az, amit minden nő meg kellene fogadjon a szépségéért, hogy jól érezze magát a bőrében?

– Én két dolgot tartok nagyon fontosnak: a szemöldököt és a megfelelő bőrtisztítást. Nagyon fontos, hogy a szemöldök legyen rendben, passzoljon az arc­hoz, ha nem olyan adatott meg, lehet egy picit igazítani. A másik, hogy smink után mindig tisztítsuk meg a bőrt. Ha tiszta és ápolt a bőr, azon bármilyen smink jól tud mutatni, de ha nem sminkeljük magunkat, akkor is szép. Ez a kettő, ami mindig fontos, illetve még az ápolt ajkak. Egy kis balzsam és máris jól néz ki az ember.

– Milyen jövőbeli terveid vannak?

– Szeretnék megmaradni a magyar közönségnél, ez jobban működik, mint az angol. Azzal ugye az volt a probléma, hogy hiába gondolná azt az ember, hogy sokkal többen fogják nézni, mert angol, nagyon nagy a piac és nagyon sok felkapott név van, így nehéz kitűnni. Visszatérve, szeretnék minél több videót készíteni, kicsit kreatívabbat, smink, frizura, lifestyle témában.  Próbálok ezen az úton, maradni, illetve meg szeretném tartani a szintet, aztán picit nézettséget is növelni, mert van még hova fejlődni. 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Semjén: a nemzetpolitika nagy sikere a ...
Kigyulladt, de biztonságosan landolt a ...
Drónnal csempésztek cigarettát ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ