Művészeti területeket ötvöző installáció a Bánffy-palotában
Vissza

Művészeti területeket ötvöző installáció a Bánffy-palotában

A kimagasló érdeklődésre való tekintettel február 7-ig meghosszabbították a kolozsvári Művészeti Múzeum Részvételi mellékletek (Acroşaje participative) című kiállításának látogathatóságát.

A tárlat a Művészeti Múzeum és a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen működő Fotó-, videó és számítógépes képfeldolgozás tanszék összetett együttműködési folyamata révén jött létre, amelynek eredményeként a Bánffy-palota kreatív energiák színterévé vált, új és meglepő perspektívákból mutatva be a Nemzeti Galéria örökségébe tartozó ikonikus műalkotásokat a videó, az animáció, a hang, a fény és a szöveg művészetének ötvözése által.

A kreatív folyamat során a művészeti egyetem diákjai számára olyan neves román festők alkotásai szolgáltattak inspirációs forrást, mint Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza vagy Camil Ressu. A többdimenziós művészeti installáció külső koordinátora Andrei Budescu tanszékvezető volt.

A projekt a művészet és az oktatás kapcsolatának elméleti és módszertani megközelítése által próbálta szinkronizálni a múzeumpedagógia avantgárd trendjeit a nyugati világ interdiszciplinaritásával és különféle innovációival.

Alexandra Sârbu művészettörténész, muzeológus, a projekt kezdeményezője és belső koordinátora szerint a látogatók közül többen jelezték, hogy a határidő lejárta előtt még egyszer megtekintenék az installációt, így a szervezők meghosszabbították az eredetileg január 17-ig tervezett nyitvatartást. A tárlat így február 7-ig, naponta 10.00 és 17.00 óra között tekinthető meg a kolozsvári Bánffy-palotában.

(Borítóképet készítette: Andrei Budescu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ