Munch – az ételmentő alkalmazás, amellyel mindenki jól jár
Kolozsváron is egyre népszerűbb a kezdeményezés
Kolozsváron is egyre népszerűbb a kezdeményezés
Vissza

Munch – az ételmentő alkalmazás, amellyel mindenki jól jár

A fogyasztói társadalomra jellemző, hogy a takarékosság nem elsődleges szempont az életvitel vezetésében. Ennek következménye, hogy az ételek egyharmada a kukában végzi, de nemcsak ennyiből áll a pazarlás. Az ételek előállítása ugyanis pénzt, energiát és időt vesz igénybe, ami az esetek viszonylag nagy hányadában kárba vész. Erre találtak megoldást a Munch megálmodói, akik olyan applikációt hoztak létre, amely fenntarthatóbbá teszi az ételgazdálkodást környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból, emellett mindenki jól jár. Nyár óta Kolozsváron is rendelhető kedvezményesen étel a Munch alkalmazással, amely ez idáig 43 ezernél több adag ételt mentett meg a szemétbe kerüléstől, ezzel megelőzve nagyjából 118 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő applikáció az elmúlt időszakban 490 ezer lejt spórolt meg a felhasználóinak, miközben minőségi ételeket, süteményeket kínált.

GONDOS BORBÁLA

Tankó Attila, a Munch Románia egyik alapítója kérdésünkre elmondta, hogy két fontos okból híve az ételmentő mozgalomnak. „Egyrészt, mert több szempontból is nyereséges: nyernek vele a vendéglátóegységek, hiszen az eddig megmaradt, jó minőségű ételeiket nem kell a kukába dobniuk; nyernek vele a fogyasztók, mert kedvezményesen tudják megvásárolni a nap végére megmaradt, jó minőségű ételeket; nyer vele a Föld, hiszen csökken az ételpazarlásból származó ÜHG (üvegházhatású gázok) mennyisége. Másrészt, közgazdász lévén örülök annak, hogy ez a projekt vállalkozásként működhet, így a szakmámban tudok nap mint nap tevékenykedni” – fogalmazott.

Az éttermek, vendéglátóhelyek, boltok kedvezményesen értékesíthetik az el nem adott, jó minőségű ételeket. A platform üzemeltetői megszabták, hogy legalább 30%-os kedvezménnyel kell kínálni az árut az eredeti árához képest. Tankó Attila szerint három fő érvet sorakoztatnak fel a vendéglátóegységeknek, miért érdemes csatlakozniuk a projekthez. „Az eddig megmaradt jó minőségű ételek eldobásából származó veszteségeiket bevétellé tudják formálni. Mivel vállalják, hogy a megmaradt, jó minőségű ételeket feltöltik a Munch platformra, így aktívan hozzájárulnak az ételpazarlás felszámolásához, csökkentéséhez. Ezáltal pedig egy zöldebb brandet tudhatnak magukénak. Emellett, ha partnereink lesznek és támogatják a kezdeményezésünket, új potenciális klienseket szólíthatnak meg. Kolozsváron néhány partner már jelezte is, hogy mióta csatlakoztak a platformunkhoz, azóta új klienseik is vannak” – részletezte. A városban jelenleg húsz szerződött vendéglátóegység tagja a Munchnak, amelyek között étterem, vendéglő, cukrászda, pékség és üzlet is található.

A fogyasztó a regisztrált cégektől rendelhet az eredeti árnál olcsóbban élelmiszert, leginkább délután, hiszen ekkor válik világossá, melyek az el nem adott élelmiszerek. Ezeket az ételcsomagokat nevezik munchoknak. Sok esetben a rendelő fél meglepetéscsomagot kap. Ennek oka, hogy a vendéglátók, boltok sokszor nem tudják, milyen élelmiszer marad meg a nap végére, és nem tudják az applikációban pontosítani, mihez juthat hozzá a vásárló. Nem árul azonban senki zsákbamacskát, a csomagokon fel van tüntetve az ételérzékenységnek, vegetáriánus vagy vegán étrendnek megfelelő jelzés. Az érdeklődést sokszor fokozza a meglepetéscsomag: néhány fogyasztó szereti a spontaneitást, ami ezzel jár.

Évente ötmillió tonna élelmiszer kerül a kukába Romániában

A rendelés menete egyszerű, mint bármely más ételrendelő alkalmazás esetében. Első lépésként a Munch applikációt kell feltelepíteni az okostelefonra, majd következhet a felhasználófiók létrehozása, a város, végül pedig a vendéglátóhely, a munchcsomag kiválasztása.

Ezzel a lehetőséggel nekünk se ártana élni, hiszen Romániában évente ötmillió tonna az elpazarolt élelmiszer mennyisége, ami fejenként 129 kg-nak felel meg. Tankó Attila szerint felkapott téma az ételpazarlás elleni küzdelem, és úgy véli, mindenképp sokat kell még beszélni róla ahhoz, hogy komolyan vegye a piac (mind a felhasználók, mind a vendéglátóegységek). „Még mindig nagy a pazarlás a háztartásokban, és ezt minden fogyasztónak tudatosan kell csökkentenie. Ehhez is segítséget nyújtunk, hiszen vezetünk egy zöld blogot, amelyben hasznos tippeket adunk a felhasználóinknak, hogyan csökkenthetik a háztartási pazarlást” – mutatott rá.

A kolozsvári fogyasztók a több mint 1100 tagot számláló Munch – FoodSavers CLUJ Facebook-csoportban oszthatják meg tapasztalataikat, és olvashatják a Munch Románia híreit.

Egy megvalósításra váró szegmense maradt csak a hazai Munch alkalmazásnak, amelyet magyarországi mintára nálunk is beüzemelnének: a MunCharity. Ahogy a neve is mutatja, a fogyasztó jótékonykodhat, meghívhat egy nélkülözőt egy kiadós munchra. „Már az indulás óta tervben volt a MunCharity program beindítása Romániában is, de még nem sikerült megszerveznünk” – jegyezte meg Tankó Attila a társadalmi felelősségvállalási projekt kapcsán, amit mindenképp szeretnének a közeljövőben beindítani.

(Borítóképünk illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ