MU1E PSD
Vissza

MU1E PSD

Húsz éve van gépkocsivezetői jogosítványom, járom a világot autóval is, de még sohasem hallottam arról, hogy egy személygépkocsinak csupán egy bizonyos országban legyen érvényes a rendszámtáblája. A Román Közlekedésrendészet pedig épp ezt állítja. Mégpedig annak a Svédországban bejegyzett járműnek az esetében, amelynek személyre szabott rendszámtáblája alaposan kiverte itthon a biztosítékot. Ezen a Szociáldemokrata Párt (PSD) nevének rövidítése szerepelt, előtte pedig egy nyomdafestéket nem tűrő trágár szóval.

Úgy tűnik, az országban egyre hangosabbá váló PSD-ellenesség egyre változatosabb megnyilvánulási formákban rukkol elő. A „nouvelle vague” képviselői rendkívül kreatívak, tehetségesek, világot járt, abból sokat látó és értő személyek, akiket a PSD arroganciája, a háttérből kormányzó Dragnea, a bábemberek (lásd Dăncilă kormányfő asszonyt, aki itthon és külföldön egyaránt sorozatosan röhögteti magát és kormányát) kiábrándítanak, elkeserítenek, rossz esetben az országból való távozásra kényszerítenek. Az igazságügyi törvénycsomag visszásságai olyan emberekben is felébresztette a civil kurázsit, akik korábban passzívan szemlélték a politikai porond történéseit.

A kétségtelenül trágár MU1E PSD rendszámtábla talán Kanadában vagy az Egyesült Államokban jelent meg először, a járművet fizikai valóságában azonban nem szállították át az Atlanti-óceánon, csak a közösségi portálokon terjedt a fotó. Nemrég a Svédországban élő Şerban Ştefănescu személyre szabott rendszámtáblát kért az említett szöveggel. A svéd hatóságok ezt meg is adták, el is jött vele Romániába, át is engedték a határon, napokig közlekedett vele az ország területén. Amíg valaki nem jelentette. A bukaresti svéd nagykövetség azt állítja, a rendszámtáblát törvényesen állították ki a skandináv országban, s valamennyi EU-országban lehet közlekedni velük. Másrészt a Román Közlekedésrendészet sajtóközleményben azt írta: ezzel a rendszámmal a gépkocsit nem lehet használni az országban, ezért bevonták Ştefănescu hajtási engedélyét, leszerelték a rendszámtáblát és büntetőjogi eljárást indítottak ellene. Arra hivatkoznak, hogy az Interpol stockholmi irodája arról tájékoztatta őket: a rendszám csakis Svédország területén lehet forgalomban. Szerintük a gépkocsi tulajdonosa más tartalmú személyre szabott rendszámtáblát kért, de végül nem azt használta. Ráadásul, állítják a romániai kékruhások, az 1968-ban elfogadott Bécsi Egyezmény szerint a rendszámtábláknak számokból vagy számokból és betűkből kell állnia.

Az igazságra vélhetően hamarosan fény derül – az 1968-tól elfogadott egyezmények átböngészése, tartalmi elemzése csak nem tarthat oly sokáig – annyi azonban addig is biztos: a PSD-s Carmen Dan vezette belügyminisztériumhoz tartozó közlekedésrendészet épp az ellenkező hatást éri el Stefanescu meghurcolásával. Nem tesznek mást, mint még jobban felhívják a hazai és a nemzetközi sajtó és közvélemény figyelmét egyrészt túlkapásaikra, másrészt pedig a romániai kormányellenes hangulatra. (Minden valószínűséggel, amennyiben a LOVEPSD-t használta volna, semmilyen bántódása nem esik Stefanescunak …)

Eddig a szóban forgó trágár kifejezést a CFR vagy az U FC futballklub szurkolói használták egymás iránti „kedveskedés” céljából, ám a rövid, frappáns sértés mondhatni virálissá vált: még ilyen című rap zeneszám is van… (Február óta még nem törölte le a YouTube az Arma elnevezésű együttes videoklipjét.)  Nemrég a Kolozsvár közvetlen közelében levő Apahida község tarlójára két gazda ugyanezt „írta ki” („aratta fel”) a domboldalra 60 méteres betűkkel - a kereskedelmi légitársaságok pilótái és utasai már a magasból „vehetik az üzenetet”. A rendőrség őket is kérdőre vonta, jobb híján azonban megúszták egy „őszinte” beszélgetéssel a rendőrőrsön, azt csak nem várhatták el tőlük, hogy ezek után felégessék a tarlót.

Trágárságnak nincs helye a közbeszédben, még akkor sem, ha történetesen a kormányzó pártról kerül szó, ezt hisszük és valljuk. De ez sajnos mit sem változtat a lényegen, hiszen bármilyen – a legártatlanabb - szövegkörnyezetben is jelenik meg mostanában a Szociáldemokrata Párt rövidítése, sajnos mindenki ugyanarra gondol…


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Játékosság és innováció: egyedi ...
Elnökjelölt-találós
"Álbetegek" segítenek a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ