Elvetették a bizalmatlansági indítványt, marad a Dăncilă-kabinet (FRISSÍTVE)
Vissza

Elvetették a bizalmatlansági indítványt, marad a Dăncilă-kabinet (FRISSÍTVE)

A képviselők és a szenátorok többsége a bizalmatlansági indítványt ellen szavazott, így tovább folytatja munkáját a Viorica Dăncilă által vezetett kormány. A dokumentum elfogadásához 233 szavazatra lett volna szükség, de az indítvány csak 161 támogató szavazatot kapott. Az RMDSZ parlamenti képviselői részt vettek ugyan a vitán, de nem voksoltak.

 

Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy fogalmazott: nem érti a vádakat, amelyeket az ellenzék ellene felhoz, főként, amikor az előző kormányok átalakításáról esik szó.„Szerettem volna azt hinni, hogy tanúbizonyosságot tudnak tenni becsületességből. Becsületességet kérnek, de olyan dolgokat foglalnak bele az indítványba, amelyekben nincs. Nehezen értettem meg a vádak logikáját. Értem én, hogy az indítvány egy demokratikus gyakorlat. Jó, hogy létezik, és élnek vele. De azt vártam, hogy komolysággal használják. Ez egy komolytalan szöveg. Azt vártam, hogy legalább minimálisan odafigyeljenek a logikára. Hogy tiszteletben tartsák kötelezettségüket” – fejtette ki a kormányfő.

„Adjak egy példát: engem bírálnak az előttem leváltott miniszterek miatt. Én az én mandátumomról beszélhetek, azokról a miniszterekről, akiket én váltottam le” – tette hozzá.

A parlament ma vitatja meg és szavaz az Elég! A Dragnea–Dăncilă-kormány Románia szégyene című, az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról.

Dăncilă: idén 60 kilométer autópályát adtunk át
Hét szakaszon összesen 60 kilométer autópálya épült 2018-ban Romániában – derül ki a Viorica Dăncilă által a parlamentben ismertetett adatsorokból. Ezt a miniszterelnök az Elég! A Dragnea–Dăncilă-kormány Románia szégyene című bizalmatlansági indítvány vitáján mondta.„Azt állítják, hogy semmi nem történt az autópályák tekintetében. A valóság újfent ellentmond önöknek. Mutatok néhány példát:
1. Szászsebes–Torda – 3. szakasz, 12,5 kilométer;
2. Szászsebes–Torda – 4. szakasz, 16,3 kilométer;
3. Gyula–Magyarnádas, 9,7 kilométer;
4. Bukarest– Ploieşti csomóponttal, bukaresti bejárattal, 7 kilométer;
5. Aranyosgyéres–Marosugra–Marosvásárhely – 2. szakasz, 10,1 kilométer;
6. Aranyosgyéres–Marosugra–Marosvásárhely – 1. szakasz, 3,6 kilométer;
7. Radnót–Maroskece, 1,2 kilométer” – hangoztatta felszólalásában a kormányfő.
Összesen 60 kilométer autópályáról van szó, ami mellett az elhangzottak szerint 144 kilométernyi vasutat is korszerűsítettek. Emellett 2018-ban 331 kilométernyi autópályára és gyorsforgalmi útra kötettek szerződést, az építkezés pedig már a jövő év második felében megkezdődhet – részletezte a miniszterelnök.„Néhány napja lezárult a Ploieşti–Brassó autópálya szerződés-odaítélésének első szakasza. Öt nemzetközi konzorcium jelentkezett, hogy szeretné megépíteni és működtetni ezt a sztrádát. Tudom, hogy többre van szükség, éppen ezért van ez a célkitűzésünk 2019-re” – hangsúlyozta Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: nem váltom le a belügyminisztert!
A kormányfő kijelentette: nem fogja leváltani tisztségéből Carmen Dan belügyminisztert.

„Önök amiatt kritizálnak engem, hogy bízom Carmen Dan asszonyban. Mit kéne tennem? Leváltanom őt is? Nem, az nem lenne jó, mert pont azt a számot lépném túl, amelyet önök szabtak meg. Én azt mondom, hogy semmiképpen sem váltom le azon indokok alapján, amelyeket önök megfogalmaztak. Amikor a Carmen Dan asszony elleni bírálatokat olvastam, az volt az érzésem, hogy egy, a Macron-kormány elleni bizalmatlansági indítványt olvasok, nem a Dăncilă-kormány ellenit. Mert nemrégiben Párizsban ezt láttam: vízágyúkat, gumibotokat, könnygázt. De önök ezt nem látják” - mondta a miniszterelnök.

Viorica Dăncilă logikátlannak, ellentmondásosnak és „mélységesen komolytalannak” minősítette a bizalmatlansági indítvány szövegét, az ellenzéknek pedig feltette a kérdést, hogy máris el akarják-e veszíteni a következő választásokat.

„Feltett szándékuk, hogy elveszítsék a következő választásokat? (...) Önök azt mondják a lakosságnak, hogy amennyiben kormányra kerülnének, megállítanák a jövedelmek növekedését, amelyet mi a következő évekre beütemeztünk, és csökkentenék a nyugdíjakat és béreket, hogy beleférjenek a költségvetési keretbe” - mondta a kormányfő.A PNL két nyilatkozat elfogadását kérteA PNL kérte csütörtökön, hogy vegyenek fel a parlament két háza együttes ülésének napirendjére, amely az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatására ült össze, még két nyilatkozatot. Egyik az Európai Bizottságnak az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos ajánlásainak életbeültetéséről, a másik a gazdasági helyzetről szólt volna.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője elmondta: a két dokumentumot a PNL csütörtökön iktatta a házbizottságban.

Florin Iordache, az alsóház alelnöke szerint a javaslat szabályzatellenes, mert a dokumentumokat legalább tíz nappal azelőtt kell iktatni, hogy napirendre tűznék.

Az ülést rövid időre felfüggesztették, a PSD törvényhozói kivonultak tanácskozásra. Daniel Suciu, a PSD képviselőházi frakcióvezetője szerint a PNL „fél saját indítványától, mert látja, hogy nincsenek elegen ahhoz, hogy elfogadják”.

A PSD képviselői fél óra elteltével visszatértek a terembe.

A napirendről szavazást rendeltek el.

A plénum 257 szavazattal egy ellenében úgy döntött, hogy a pénteki ülés napirendjén csak az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány marad.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évad után búcsúzik a Légy jó ...
Sporthírek röviden
EURO 2020 – Harminc euróba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ