Most már az állami kitüntetést is meg akarják vonni Kelemen Hunortól (FRISSÍTVE AZ MPP NYILATKOZATÁVAL)
Vissza

Most már az állami kitüntetést is meg akarják vonni Kelemen Hunortól (FRISSÍTVE AZ MPP NYILATKOZATÁVAL)

A Kelemen Hunornak 2000-ben adományozott Románia Csillaga kitüntetés visszavonását kezdeményezte a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) a politikus múlt heti nyilatkozata miatt.

A román akadémiai, üzleti szférát, szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság kedden újabb közleményben bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének a Nagy-Románia megalakulása jövő évi centenáriumára vonatkozó kijelentéseit. Ezúttal azt kezdeményezte, hogy a Románia Csillaga adományozói indítsák el az érdemrend visszavonásának procedúráját. 

"Ha ez nem történik meg, a CNMR bírósági úton indítja el a Románia Csillaga Érdemrend  visszavonását, amiként a CNMR több tagja, mint például Constantin Degeratu és Costin Georgescu Tőkés László kitüntetésének a megvonását is sikerrel kezdeményezte" - áll a keddi közleményben.

A CNMR arra emlékeztetett, hogy a román állam legmagasabb rangú kitüntetését "olyan románok" birtokolhatják akik "elismerik, értékelik az országot és a történelmét, és feltétel nélküli lojalitást tanúsítanak a román állam iránt". 

A társaság úgy vélte: az RMDSZ elnökének a múlt pénteki nyilatkozata a román állam megtagadásáról, a román történelem, kultúra és a románok alapvető jogainak az elvitatásáról szólt, és Kelemen Hunor "kiírta magát a román állampolgárok sorából" nyilatkozatával.

A CNMR két nappal korábban még Kelemen Hunor román állampolgárságának megvonását kezdeményezte. 

Az RMDSZ elnökével lapunk közölt interjút pénteken. Ebben a politikus kijelentette: "a románságnak el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at". Az RMDSZ elnöke úgy vélte: az elmúlt évszázadban "folyamatosan újratermelődtek a félelmek. A románok attól félnek, hogy el akarjuk szakítani Erdélyt, a magyarok pedig attól tartanak, hogy a románok meg akarják fosztani őket az identitásuktól".

MPP: A ROMÁN ÁLLAM TELJESÍTSE A SZÁZ ÉVE VÁLLALT KÖTELEZETTSÉGEKET

„A közösség érdekérvényesítése szempontjából a bukaresti közös fellépés fontos pillére a nemzeti együttműködésnek. Bízunk benne, hogy a többség–kisebbség viszonyát jelentő kérdésekben nem a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) véleménye az irányadó” – szögezte le tegnapi közleményében a a Magyar Polgári Párt (MPP) sajtóirodája. Ebben leszögezik: a szóban forgó „civilszervezet” korábban Kulcsár-Terza Józsefet, az MPP politikusát is feljelentette, mert a parlamenti képviselő egyértelművé tette, hogy a romániai magyarságnak december 1-je nem ünnep. „Nem lehet ünnep olyan körülmények között, amikor az 1918-ban vállalt ígéretek a mai napig beváltatlanok maradtak, amikor nap, mint nap azzal szembesülünk, hogy másodrendű állampolgárként kezelnek bennünket. A magyarok álláspontja ezzel kapcsolatosan egyértelmű és egységes. Ismerjék el a romániai magyarságot, mint államalkotó tényezőt, és ezt garantálja Románia alaptörvénye. A száz éve tett ígéreteket és az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségeket pedig maradéktalanul teljesítse a román állam” – hangsúlyozzák.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Semjén: a nemzetpolitika nagy sikere a ...
Kigyulladt, de biztonságosan landolt a ...
Drónnal csempésztek cigarettát ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ