Most játszhatja ki az ászt a román és magyar válogatott
Félidőhöz érkezett a kosárlabda kolozsvári fesztiválja
Félidőhöz érkezett a kosárlabda kolozsvári fesztiválja
Vissza

Most játszhatja ki az ászt a román és magyar válogatott

Nem történt meglepetés a kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának első két napján: a favoritok – köztük a sziporkázó játékú, címvédő spanyol gárda – nyertek, a román és magyar válogatott pedig némileg megilletődve, de bátor játékkal rendre vereséget szenvedett. A két csapat számára a kezdeti lámpaláz után most jön el az a pillanat, amikor kijátszhatják az ászt – amennyiben van nekik ilyen: a magyaroknak ma a cseheket, a románoknak az utolsó fordulóban a montenegróiakat kellene verniük ahhoz, hogy legyen reális tétje az egymás elleni, igen kiegyensúlyozottnak ígérkező mérkőzésnek. Egy győzelem ugyanis nem elég a továbbjutáshoz… Másfelől, az eddig tapasztalatok alapján a szervezők igen jó munkát végeztek, nincsenek problémák, csúszások, ráadásul szurkolókból sincs hiány, ami azért is jó hír a városnak, mert egyes híresztelések szerint Kolozsvár 2018-ra megpályázná a Sport Európai Fővárosa címet.

Az egyik néző – akiről megtudtuk, hogy korábban maga is nemzetközi kosárlabda-bíró volt, így igencsak szakmai szemmel szemlélte az első két nap történéseit – érdeklődésünkre elmondta: szuper a szervezés, és a nézőszámra sem lehet panaszkodni. A játékvezetés viszont szerinte nincs a helyzet magaslatán, ugyanis a bírók következetlenek az ítéletekben. Ami a mérkőzéseket illeti, nincs meglepetés: a spanyolok messze kitűnnek, a horvátok pedig, ha nem is sziporkáznak, de az eredményeket hozzák. A magyar válogatott teljesítményét értékelve úgy vélte, az első mérkőzést egy kis szerencsével meg is lehetett volna fordítani, Montenegró ellen viszont nagyon pontatlan volt a támadójáték, a válogatott messze értéke alatt szerepelt. Főleg a  centerjáték kellett volna erősebb legyen – tette hozzá. Románia is szenved ilyen szempontból – folytatta kérésünkre az elemzést –, a dobások nemigen ülnek. Első mérkőzésükön látszott, hogy meg vannak illetődve, a horvátok ellen már jobban ment a játék, de ennyi nem volt elég a csoport egyik esélyének a legyőzéséhez. A csehek játékát – akikkel a magyarok ma játszanak mondhatni sorsdöntő mérkőzést – „németesnek” nevezte: nagyon stabil a csapat teljesítménye, a játékosok jól kijátsszák a helyzeteket. A román–magyar összecsapásra pedig nem mert tippelni: mint mondta, a két csapat értéke nagyjából egyforma, így egyik félnek sem lesz egyszerű a mérkőzés, és a pillanatnyi játék, koncentrálóképesség fogja kibillenteni a mérleg nyelvét egyik vagy másik irányba. Bármi lehet… De a győztesnek mit sem ér majd a győzelem, ha ehhez nem tudnak hozzátenni még egyet, s miután a folytatásban mindkét válogatott játszik még a spanyolokkal, ha tovább akarnak jutni, a magyaroknak feltétlenül le kell győzniük a cseheket, míg a románoknak Montenegrót – összegzett.

Tisztes román helytállás

Ami a cseheket illeti, a román válogatott – amely legutóbb 1987-ben volt Eb-résztvevő – éppen velük csapott össze a nyitónap lapzártánk után véget ért mérkőzésén (a magyar válogatott első találkozójáról már beszámoltunk szombati számunkban). A kezdet igen jól sikerült, a tavaly az U-BT színiben kosarazó Vlad Moldoveanu vezetésével – aki végül 24 pontig jutott a mérkőzésen 8 visszaszerzés mellett – a román csapat meglepetésre 22:21-re nyerte az első negyedet. A folytatásban a szintén U-BT-s Kuti Nándor továbbra is jól „tapadt” a csehek egyik legjobb játékosára, Satoranskyra, így félidőben az esélyesebb csehek ég mindig csak 2 ponttal vezettek. A harmadik negyed viszont már kategorikusan az övéké volt, ekkor a románok csak 9 pontot tudtak összedobni, és ez eldöntötte a találkozó sorsát: Csehország–Románia 83:68 (21:22, 19:16, 22:9, 21:21).

Másnap ismét Magyarország mérkőzése volt az első a programban, ezúttal Montenegró ellen. Nem kezdett jól a magyar csapat, csak tizedik próbálkozásra sikerült hárompontost elérnie, így az első negyedben hét (10:3), a másodikban már tíz pont (27:17) is volt a különbség.

A magyarok szinte kizárólag Vojvoda Dávid pontjaival igyekeztek tartani a lépést ellenfelükkel, bár a mezőnyből ő sem célzott hatékonyan. Montenegró együttese sem dobott kimondottan jól, de ez is elég volt ahhoz, hogy a nagyszünetben tíz ponttal vezessen (39:29).

A folytatásban nem változott a játék képe, a magyarok védekezésben sem tudtak hatékony teljesítményt nyújtani, így a különbség tovább nőtt (60:40), a negyedik negyed ilyenformán már csak formalitás volt – Montenegró–Magyarország 72:48 (14:11, 25:18, 21:11, 12:8).

A magyar együttes minden lényeges statisztikai mutatóban rosszabbul zárt, mint ellenfele: 63 mezőnykísérletből mindössze 16 hullott a gyűrűbe, ez a másik oldalon 64/26 volt. A montenegrói csapat 52 lepattanójával szemben a magyar csak 34-et szerzett.

„Úgy érzem, kicsit izgultunk, ez az első Európa-bajnoksága a csapatnak, még meg kell tanulni, hogyan játsszunk itt” – értékelt az M4 Sportnak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, hozzátéve: „ A csapat hozzáállása jó, remélem, ezzel a két meccsel az izgalom is elmúlt.”

Románia ugyancsak szombaton a korábbi olimpiai ezüstérmes, a riói olimpián ötödik helyezett Horvátország ellen lépett pályára, nem is akárhogyan: 10 pontos sorozattal az első negyedben. Csakhogy a horvátok emiatti időkérése több mint hatékony volt: Bogdanovic vezetésével a horvátok nemhogy visszajöttek a játékba, de már az első félidőt 8 pontos előnnyel zárták.

A horvát uralom a második 10 percben is folytatódott, így a szünetben 42:29-cel vonultak le a pályáról a csapatok. Innen már nemigen volt visszaút, bár olykor a többezer torokból buzdított házigazdák még fel-fel zárkóztak, így 49:40-nél vagy 58:48-nál még felcsillant a remény. Miután azonban a hazai dobáskísérletek eléggé pontatlanok voltak, ennél többre nem futotta Marcel Ţenter tanítványainak erejéből, akik azonban emelt fővel hagyhatták el a játékteret, hiszen jó benyomást keltettek a csoport egyik fő favoritja ellen. Végeredmény: Horvátország–Románia 74:58 (20:12, 22:17, 15:13, 17:16).

A pénteki és szombati nap másik két eredménye: 1. forduló: Spanyolország–Montenegró 99:60 (26:14, 25:15, 19:15, 29:16), Spanyolország–Csehország 93:56 (33:14, 23:9, 20:15, 17:18).

A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont (192:116), 2. Horvátország 4 (141:116), 3. Montenegró 3 (132:147), 4. Csehország 3 (139:161), 5. Románia 2 (126:157), 6. Magyarország 2 (106:139).

A harmadik fordulóban, ma 15 órától Csehország legjobbjaival játszanak a magyarok, míg a nap utolsó mérkőzésén Románia Spanyolország ellen lép pályára.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hatósági felügyelet alatt Sebastian ...
Holnap Mesterségek Vására az Arénában
Erdély és Partium középiskolásai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ