Most játszhatja ki az ászt a román és magyar válogatott
Félidőhöz érkezett a kosárlabda kolozsvári fesztiválja
Félidőhöz érkezett a kosárlabda kolozsvári fesztiválja
Vissza

Most játszhatja ki az ászt a román és magyar válogatott

Nem történt meglepetés a kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának első két napján: a favoritok – köztük a sziporkázó játékú, címvédő spanyol gárda – nyertek, a román és magyar válogatott pedig némileg megilletődve, de bátor játékkal rendre vereséget szenvedett. A két csapat számára a kezdeti lámpaláz után most jön el az a pillanat, amikor kijátszhatják az ászt – amennyiben van nekik ilyen: a magyaroknak ma a cseheket, a románoknak az utolsó fordulóban a montenegróiakat kellene verniük ahhoz, hogy legyen reális tétje az egymás elleni, igen kiegyensúlyozottnak ígérkező mérkőzésnek. Egy győzelem ugyanis nem elég a továbbjutáshoz… Másfelől, az eddig tapasztalatok alapján a szervezők igen jó munkát végeztek, nincsenek problémák, csúszások, ráadásul szurkolókból sincs hiány, ami azért is jó hír a városnak, mert egyes híresztelések szerint Kolozsvár 2018-ra megpályázná a Sport Európai Fővárosa címet.

Az egyik néző – akiről megtudtuk, hogy korábban maga is nemzetközi kosárlabda-bíró volt, így igencsak szakmai szemmel szemlélte az első két nap történéseit – érdeklődésünkre elmondta: szuper a szervezés, és a nézőszámra sem lehet panaszkodni. A játékvezetés viszont szerinte nincs a helyzet magaslatán, ugyanis a bírók következetlenek az ítéletekben. Ami a mérkőzéseket illeti, nincs meglepetés: a spanyolok messze kitűnnek, a horvátok pedig, ha nem is sziporkáznak, de az eredményeket hozzák. A magyar válogatott teljesítményét értékelve úgy vélte, az első mérkőzést egy kis szerencsével meg is lehetett volna fordítani, Montenegró ellen viszont nagyon pontatlan volt a támadójáték, a válogatott messze értéke alatt szerepelt. Főleg a  centerjáték kellett volna erősebb legyen – tette hozzá. Románia is szenved ilyen szempontból – folytatta kérésünkre az elemzést –, a dobások nemigen ülnek. Első mérkőzésükön látszott, hogy meg vannak illetődve, a horvátok ellen már jobban ment a játék, de ennyi nem volt elég a csoport egyik esélyének a legyőzéséhez. A csehek játékát – akikkel a magyarok ma játszanak mondhatni sorsdöntő mérkőzést – „németesnek” nevezte: nagyon stabil a csapat teljesítménye, a játékosok jól kijátsszák a helyzeteket. A román–magyar összecsapásra pedig nem mert tippelni: mint mondta, a két csapat értéke nagyjából egyforma, így egyik félnek sem lesz egyszerű a mérkőzés, és a pillanatnyi játék, koncentrálóképesség fogja kibillenteni a mérleg nyelvét egyik vagy másik irányba. Bármi lehet… De a győztesnek mit sem ér majd a győzelem, ha ehhez nem tudnak hozzátenni még egyet, s miután a folytatásban mindkét válogatott játszik még a spanyolokkal, ha tovább akarnak jutni, a magyaroknak feltétlenül le kell győzniük a cseheket, míg a románoknak Montenegrót – összegzett.

Tisztes román helytállás

Ami a cseheket illeti, a román válogatott – amely legutóbb 1987-ben volt Eb-résztvevő – éppen velük csapott össze a nyitónap lapzártánk után véget ért mérkőzésén (a magyar válogatott első találkozójáról már beszámoltunk szombati számunkban). A kezdet igen jól sikerült, a tavaly az U-BT színiben kosarazó Vlad Moldoveanu vezetésével – aki végül 24 pontig jutott a mérkőzésen 8 visszaszerzés mellett – a román csapat meglepetésre 22:21-re nyerte az első negyedet. A folytatásban a szintén U-BT-s Kuti Nándor továbbra is jól „tapadt” a csehek egyik legjobb játékosára, Satoranskyra, így félidőben az esélyesebb csehek ég mindig csak 2 ponttal vezettek. A harmadik negyed viszont már kategorikusan az övéké volt, ekkor a románok csak 9 pontot tudtak összedobni, és ez eldöntötte a találkozó sorsát: Csehország–Románia 83:68 (21:22, 19:16, 22:9, 21:21).

Másnap ismét Magyarország mérkőzése volt az első a programban, ezúttal Montenegró ellen. Nem kezdett jól a magyar csapat, csak tizedik próbálkozásra sikerült hárompontost elérnie, így az első negyedben hét (10:3), a másodikban már tíz pont (27:17) is volt a különbség.

A magyarok szinte kizárólag Vojvoda Dávid pontjaival igyekeztek tartani a lépést ellenfelükkel, bár a mezőnyből ő sem célzott hatékonyan. Montenegró együttese sem dobott kimondottan jól, de ez is elég volt ahhoz, hogy a nagyszünetben tíz ponttal vezessen (39:29).

A folytatásban nem változott a játék képe, a magyarok védekezésben sem tudtak hatékony teljesítményt nyújtani, így a különbség tovább nőtt (60:40), a negyedik negyed ilyenformán már csak formalitás volt – Montenegró–Magyarország 72:48 (14:11, 25:18, 21:11, 12:8).

A magyar együttes minden lényeges statisztikai mutatóban rosszabbul zárt, mint ellenfele: 63 mezőnykísérletből mindössze 16 hullott a gyűrűbe, ez a másik oldalon 64/26 volt. A montenegrói csapat 52 lepattanójával szemben a magyar csak 34-et szerzett.

„Úgy érzem, kicsit izgultunk, ez az első Európa-bajnoksága a csapatnak, még meg kell tanulni, hogyan játsszunk itt” – értékelt az M4 Sportnak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, hozzátéve: „ A csapat hozzáállása jó, remélem, ezzel a két meccsel az izgalom is elmúlt.”

Románia ugyancsak szombaton a korábbi olimpiai ezüstérmes, a riói olimpián ötödik helyezett Horvátország ellen lépett pályára, nem is akárhogyan: 10 pontos sorozattal az első negyedben. Csakhogy a horvátok emiatti időkérése több mint hatékony volt: Bogdanovic vezetésével a horvátok nemhogy visszajöttek a játékba, de már az első félidőt 8 pontos előnnyel zárták.

A horvát uralom a második 10 percben is folytatódott, így a szünetben 42:29-cel vonultak le a pályáról a csapatok. Innen már nemigen volt visszaút, bár olykor a többezer torokból buzdított házigazdák még fel-fel zárkóztak, így 49:40-nél vagy 58:48-nál még felcsillant a remény. Miután azonban a hazai dobáskísérletek eléggé pontatlanok voltak, ennél többre nem futotta Marcel Ţenter tanítványainak erejéből, akik azonban emelt fővel hagyhatták el a játékteret, hiszen jó benyomást keltettek a csoport egyik fő favoritja ellen. Végeredmény: Horvátország–Románia 74:58 (20:12, 22:17, 15:13, 17:16).

A pénteki és szombati nap másik két eredménye: 1. forduló: Spanyolország–Montenegró 99:60 (26:14, 25:15, 19:15, 29:16), Spanyolország–Csehország 93:56 (33:14, 23:9, 20:15, 17:18).

A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont (192:116), 2. Horvátország 4 (141:116), 3. Montenegró 3 (132:147), 4. Csehország 3 (139:161), 5. Románia 2 (126:157), 6. Magyarország 2 (106:139).

A harmadik fordulóban, ma 15 órától Csehország legjobbjaival játszanak a magyarok, míg a nap utolsó mérkőzésén Románia Spanyolország ellen lép pályára.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3