Morawiecki: megnőtt Közép- és Kelet-Európa szerepének jelentősége
A román és a lengyel miniszterelnök a közös kormányülésen Bukarestben
A román és a lengyel miniszterelnök a közös kormányülésen Bukarestben
Vissza

Morawiecki: megnőtt Közép- és Kelet-Európa szerepének jelentősége

Katonai tiszteletadással fogadta kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök a Victoria-palotában a hivatalos romániai látogatáson tartózkodó Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt. A két miniszterelnök a román és a lengyel kormány együttes ülése után kétoldalú megállapodások aláírásán vettek részt, illetve közös politikai nyilatkozatot fogadtak el. Az eseményen a lengyel és a román sportminisztérium egyetértési nyilatkozatot, a lengyel állami tűzoltóság és román belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya pedig együttműködési nyilatkozatot írt alá a polgári védelem területén. Ugyanakkor a román miniszterelnök a lengyel hivatali kollégájával együtt részt vettek egy bukaresti román-lengyel gazdasági fórumon. Kifejtették: az Európai Bizottságtól (EB) várnak megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében. A lengyel miniszterelnök délután hivatalos tárgyalásokat folytatott Klaus Iohannis államfővel.

ÖSSZEFOGLALÓ

Közös politikai nyilatkozat elfogadásáról döntött Nicolae Ciucă román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Victoria-palotában kedden tartott lengyel-román együttes kormányülésen. Nicolae Ciucă miniszterelnök felidézte az ülés kezdetén, hogy a Románia és Lengyelország között az elmúlt években figyelemre méltóan fejlődött a kétoldalú, több ágazatot érintő együttműködés, amely a két ország között 2009-ben aláírt stratégiai partnerségen alapul.

„Lengyelország hosszú távon közeli barátja volt és marad országunknak, Románia kulcsfontosságú és megbízható stratégiai partnere” – mondta.

Hozzátette, lengyel hivatali kollégájával megállapodtak egy közös politikai nyilatkozat elfogadásáról, amely a két ország közös értékein és elvein alapul.

A román kormányfő felidézte, hogy több mint egy éve a két ország közös erőfeszítéseket tesz a nagy kihívásoknak kitett európai és nemzetközi biztonsági helyzet kezelése érdekében, és az Észak-atlanti Szövetségen (NATO) és az Európai Unión (EU) belül azon dolgozik, hogy aktívan vegyen részt a meghozott döntések végrehajtásában.

Ciucă beszámolt arról is, hogy a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen mindketten a leghatározottabban elítélték az Oroszország által Ukrajna ellen indított agressziót, amely súlyosan sérti a nemzetközi jogot és az Orosz Föderáció által vállalt nemzetközi kötelezettségeket, Ukrajna szuverenitását és területi integritását, valamint az államhatárok sérthetetlenségét.

A két kormányfő ismét leszögezte, hogy a két ország következetesen támogatást nyújt Ukrajnának, és határozottan elítéli az erőszak jogellenes alkalmazását, bármilyen eredmény elérése érdekében is történik.

A beszélgetésen szóba került a Moldovai Köztársaság helyzete is, és egyetértettek abban, hogy a Moldovai Köztársaságnak továbbra is folyamatos támogatásra van szüksége egy Európa-barát kormány stabilitásának biztosításához.

A román miniszterelnök utalt a közös célkitűzések fontosságára a versenyképességgel kapcsolatos európai kezdeményezések tekintetében.

Nicolae Ciucă köszönetet mondott Mateusz Morawieckinek azért a támogatásért, amelyet Lengyelország és a lengyel kormány nyújtott Romániának a schengeni csatlakozási törekvéseiben. A román miniszterelnök leszögezte, kormányának az a célja, hogy Romániát még az idén felvegyék a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

Fontos szövetségesük Románia 

Mateusz Morawiecki a Román Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartott román-lengyel gazdasági fórumon, amelyen Nicolae Ciucă miniszterelnökkel együtt vett részt, kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni háborújának körülményei között megnőtt a közép- és kelet-európai régió szerepének jelentősége. Reményei szerint „Ukrajna győzelme és a béke megteremtése” után Románia, Lengyelország és Ukrajna közös gazdasági, befektetési és katonai együttműködési stratégiákat dolgozhat ki.

Morawiecki úgy fogalmazott, Lengyelország „nagyon fontos szövetségesének” tekinti Romániát a közös érdekekért folytatott küzdelemben. Kijelentette, hogy szerinte ez a két ország korábban hosszú ideig a Nyugat és a Kelet bábja volt.

„Természetesen nem lehet összehasonlítani a Nyugat részéről érkező nyomást a keleti nyomással. De fel kell ismernünk, hogy az átalakulás, a kapitalizmus első naiv évtizedei egy olyan időszakot jelentettek, amelyben minket Nyugat-Európa nagyrészt a saját céljaira használt fel. Romániából és Lengyelországból is sokan távoztak külföldre. Most százezrek térnek vissza Lengyelországba, történelmünk során először” – mondta a lengyel kormányfő.

Kifejtette, hogy Lengyelországnak és Romániának nem kellene szófogadóan az EU-ra hallgatni, mert nem mindig a legjobb megoldásokat kínálja a két ország számára. Példaként említette a mobilitási csomag néven ismert uniós reformot és az ideiglenesen másik EU-országba kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályokat, amelyek szerint jelentős csapást mértek a román és a lengyel gazdaságra.

Beszéde végén Mateusz Morawiecki kiemelte, hogy Lengyelországnak és Romániának együtt kell küzdenie az egységes európai piacon történő szolgáltatásnyújtás szabadságának kiteljesítéséért. 

Nőtt a kereskedelem mértéke

Nicolae Ciucă kormányfő kijelentette: a Románia és Lengyelország közötti kereskedelem mértéke tavaly 20 százalékkal nőtt 2021-hez képest, elérve a 11 milliárd eurót, rámutatva azonban, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya hátrányt jelent Romániának, és a román üzleti szférának megoldást kell találnia a kiegyenlítésére.

Emlékeztetett, a Románia és Lengyelország közötti stratégiai partnerséget 2009-ben írták alá, és a két ország kapcsolata politikai és gazdasági téren egyaránt kiváló. Kiemelte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésének közös lehetőségeit, különös tekintettel az európai pénzek lehívására.

A kétoldalú kapcsolatok szintjén a gazdasági együttműködés fontos területeiként az energiaágazatot, a mezőgazdaságot, valamint a számítástechnikai és a műszaki ágazatokat emelte még ki a román miniszterelnök. Ciucă meghívta a lengyel felet a Három Tenger Kezdeményezés keretében szeptemberben tartandó bukaresti találkozóra is.

A román kormányfő kifejtette: az EB-nek gondoskodnia kell arról, hogy a – kikötői blokád miatt az ukrán élelmiszerexport számára alternatív útvonalat nyitó – európai uniós “szolidaritási folyosókon” érkező gabonát nyomon követhetővé tegye. Morawiecki is úgy vélekedett: az érintett országoknak közösen kell fellépniük az EU fórumain.

Kép: Facebook/gov.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mozgósítási gyakorlat Székelyföldön
Tiltakoznak a rendőrségi alkalmazottak
Japán sztrájk az egészségügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Boné Ferenc-per: 20 év letöltendő ...
  • Magyarságfóbia