MOGYE: aggódik a BBTE magyar tagozata is
Vissza

MOGYE: aggódik a BBTE magyar tagozata is

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége aggodalommal követi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) Magyar Tagozatának jövője körül újfent kialakult bizonytalanságot – tájékoztatott a tagozat tegnapi közleményében.

Ebben leszögezik, hogy a MOGYE, az ugyancsak marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett azon romániai állami felsőoktatási intézmények egyike, amelyek a 2011-es tanügyi törvény alapján multikulturális intézménynek minősülnek, és ennek megfelelően magyar nyelvű képzést biztosítanak.

„Természetszerűleg elfogadjuk, sőt kívánatosnak tartjuk az intézményi modernizálást, fejlődést, ez azonban nem mehet a magyar nyelvű oktatás kárára. Épp ezért a MOGYE-t érintő bármilyen fejlesztésnek nem szabad veszélyeztetnie a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést, sőt az intézményi fejlődésnek minden esetben tagozati szinten is tükröződnie kell. A szükséges fejlesztések sorába illeszkedik a magyar nyelvű oktatásért felelős intézetek létrehozatala is” – olvasható a közleményben.

A BBTE Magyar Tagozatának vezetősége támogatja a MOGYE-n zajló magyar nyelvű oktatást, annak további intézményesülését, hiszen ez nemcsak a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti felsőoktatás, de ezen túl a teljes MOGYE javát is szolgálja. Meggyőződésük ugyanakkor, hogy a MOGYE-n működő magyar nyelvű képzésnek nincs alternatívája, az állami felsőoktatás kereteinek feladása veszélybe sodorná a magyar szakember-utánpótlást, s egyúttal törvényileg biztosított jogaink feladását is jelentené, ami semmilyen körülmények között nem indokolt.

Múlt héten tartott közös marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását kérték egy petícióban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői is. A petíciót a román kormánynak, a parlamentnek és az államfőnek kívánják eljuttatni.   A három közösségi vezető ugyanakkor felhívást is közzétett, melyben közös cselekvésre hívják az erdélyi magyar közösség minden olyan politikai, polgári, társadalmi és szakmai csoportosulását, amely szívügyének tartja az anyanyelvű orvosképzést, és tenni akar a felszámolása ellen.

Mint ismeretes, az eredetileg magyar tannyelvű intézményként létrehozott MOGYE magyar orvosképzése azt követően került nehéz helyzetbe, hogy az egyetem román többségű vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva elmulasztotta életbe léptetni a 2011-es tanügyi törvénynek a magyar szempontból fontos előírásait, és nemrég a román tannyelvű marosvásárhelyi Petru Maior egyetem bekebelezéséről fogadott el határozatot.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3