Mocsárból ivóvizet fakasztanak kolozsvári kutatók
Trágyából tisztítóvizet felszívódó polimerrel
Trágyából tisztítóvizet felszívódó polimerrel
Vissza

Mocsárból ivóvizet fakasztanak kolozsvári kutatók

Viszonylag kicsi, helyszínre szállítható, és megszűri a nitritekkel teli falusi kutak vizét, mocsarakból is ivóvizet fakaszt, lágyítja a vizet, áradásokkor eltömítődött kutakból is vizet „varázsol” egy új kolozsvári találmány. Ha valóban ennyi mindenre képes, akkor még az ára sem túl borsos (termelői ára kb. 2000 euró).

Megtisztítja és megszűri a vizet a kolozsvári kutatók egy csoportja által kifejlesztett hordozható berendezés. A működtetéséhez szükséges fogyóanyagok nem drágák, a gép kiszűri a vízből a mangánt és vasat, nitriteket és nitrátokat, valamint a baktériumokat is.

Tavaly az Északnyugati Fejlesztési Ügynökség keretén belül három pályázatot nyújtottak be Brüsszelben a kolozsvári kutatók, mindezeket 37 ezer és 60 ezer euró közötti összegekkel támogatásra érdemesnek találták, így valósult meg az ultra-víztisztító mobilgép, amely kiválóan használható kisebb farmokon, vidéki háztáji gazdaságokban a rákkeltő nitritekkel telített kútvíz tisztítására, de áradások esetén a kialakuló vízhiány pótlására. Méreteinek köszönhetően (1,50 x 1,20 x 0,80 cm) a gép viszonylag könnyen szállítható, ugyanakkor azonos minőséget biztosít a bevezetett víz minőségétől, hozamától vagy nyomásától függetlenül, magyarázta a Mediafax hírügynökségnek Călin Tomoiag, a feltalálócsoport egyik tagja. Óránként 800 liter víz kezelésére képes, de ez 2000 literig fejleszthető. Az automata üzemmódban működő gép szoftverét is a kolozsváriak írták, az elektronikáját is ők készítették. Előállítási árát igyekeznek 2000 euró alatt tartani, és jelenleg 2-3 ilyen berendezés előállítására képesek havonta.

A projektek keretén belül olasz partnerek által kifejlesztett polimer hatékonyságát is tesztelik, amely a klórhoz hasonló hatással fertőtleníti a vizet, ám teljesen feloldódik és nem mérgező: fertőtlenít, majd eltűnik. Ez olyan különleges megoldásokat tenne lehetővé, mint a tehenészetek trágyájából származó víz, amelyet az istállók mosásához lehetne felhasználni. Továbbá lehetővé tenné általában a farmokon keletkezett trágya megtisztítását, hogy azok biológiai fertőzésektől (pl. szalmonellától, coli bacilustól, férgektől) mentesen kerülhessenek a termőföldekre. Ha sikerül igazolniuk, hogy a polimer hatékony a víztisztításban, akkor lehet gondolkodni az istállóhulladék fertőtlenítésén is.

Még ezzel sincs vége a történetnek: egy másik projektben a kolozsvári kutatók egy Kolozs megyei húsfeldolgozó gyár tevékenységéből származó szennyvíz környezetszennyező anyagait szűrnék ki.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru: elkerülhetetlen a ...
Fafúvósok örömzenéje
Hagia Sophia-ügy: Törökország óva inti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ