MKT: Rossz hírek tanügyi fronton
Csoma Botond: Nem lehet bosszúból döntéseket hozni
Csoma Botond: Nem lehet bosszúból döntéseket hozni
Vissza

MKT: Rossz hírek tanügyi fronton

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselőinek tanácsán (MKT) is fő téma volt az elemisták románnyelv-oktatása, Csoma Botond megyei elnök és Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes a helyzet tarthatatlanságáról tájékoztatta a testületet. A rendelet alkalmazhatatlanságáról a tanfelügyelőség újabb átiratot küld majd a minisztériumba. Megtudtuk azt is: létszámhiány miatt ebben a tanévben beszüntette működését a magyarvalkói és az aranyosgerendi óvoda, az inaktelki elemi oktatás pedig ideiglenesen működik öt gyerekkel. Elhangzott az is: szeptembertől nincs magyar szaktanfelügyelő a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen, ha egy évig nem sikerült betölteni a tisztséget, elveszíthetjük azt.

– A nemzeti kisebbségekhez tartozó elemista gyerekek románoktatásával kapcsolatosan olyan intézkedéssel állunk szemben, amelyet a bosszú táplál. A jelenlegi tanügyminiszter, akinek részéről eddig nem tapasztaltunk magyarellenes magatartást, meggondolatlan intézkedést hozott, ezzel pedig elsősorban az erdélyi magyar gyermekeket büntette meg – mondta Csoma Botond megyei elnök, parlamenti képviselő. Arról tájékoztatott: jelen pillanatban előkészületben van egy sürgősségi kormányrendelet,  ami a románoktatásra vonatkozó  kormányrendelet kifogásolt cikkelyét hatályon kívül helyezi.

Az RMDSZ egyértelművé tette a PSD számára, hogy a rendelet hatálytalanítása nem képezheti alku tárgyát. Nem lehet zsigerből, bosszúból olyan intézkedést hozni, amely egy teljes közösséget hátrányosan érint. Emiatt az RMDSZ még nem döntött arról, hogy meghosszabbítsa-e vagy sem a PSD-vel való parlamenti együttműködést – hangoztatta. Megtudtuk: ellentmondásos helyzet alakult ki, hiszen azoknak a romántanároknak a továbbképzését, akiknek idéntől az elemistákat kell oktatni, a módszertani képzését főleg azok a tanítónők végzik, akiket a rendelet megfosztott attól, hogy román nyelvet tanítsanak.   

 – A PSD-ben eluralkodott feszült helyzetet az RMDSZ nem tudja befolyásolni, ez viszont behatárolja, és kiszámíthatatlanná teszi mozgásterünket.  Nehéz megmondani, mi történik, ha a PSD-ben eluralkodik a káosz, hiszen ennek kihatása lehet a kormányzásra is. Ha a mostani parlamenti többség megszűnik, és esély kínálkozik egy új többség kialakítására, számunkra is új helyzet alakul ki. Úgy vélem azonban, hogy az RMDSZ akkor sem lenne könnyebb helyzetben, ha megbukik a jelenlegi kormány, és a mostani ellenzéki pártok kerülnek hatalomra – fejtette ki véleményét Csoma Botond.  

– Van olyan Kolozs megyei tanintézet, ahol az elmúlt két hétben nem tartottak románórát, mert nem volt tanár. Ilyenformán ez a rendelet még nehezebbé teszi a románnyelv-tanulást, sokkal rosszabbak lesznek az eredmények. Megkértem Valentin Cuibus főtanfelügyelőt, küldjünk újabb átiratot a minisztériumba, amelyben a rendelkezés alkalmazhatatlanságára hívjuk fel a tárcavezető figyelmét – kezdte a beszámolóját Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Rossz hírként közölte, hogy létszámhiány miatt ebben a tanévben nem működik a magyar­valkói és az ara­nyos­ge­rendi óvoda. Öt gyerekkel ideiglenesen működik az inaktelki elemi oktatás, de elképzelhető, hogy az inaktelki gyerekek jövőtől Bogártelkén vagy Mákóban járnak majd iskolába.

Török Zoltán felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy december közepéig értesítsék a tanfelügyelőség magyar nyelvű munkatársait a létszámgondokról, hogy azokra idejében tudjanak megoldást találni.

Szintén rossz hír: szeptembertől nincs magyar szaktanfelügyelő a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen, mivel Tárkányi Erika – ő látta el az elmúlt évben ezt a tisztséget –, nem vállalja tovább a megbizatást. A megyében csak egy olyan magyartanár van, aki tagja az Országos Oktatási Menedzsment Szakembercsoportjának, jelöltként tehát szóba jöhet a tanfelügyelői tisztségre. Fennáll a veszély, hogy ha a magyar tanfelügyelői állást egy év múlva sem töltik be, megszüntetik a tisztséget, és akkor a feladatokat más, magyar anyanyelvű munkatársaknak kell ellátni.   

Jó hír viszont az, hogy a megyei tanfelügyelőség nemrég jóváhagyta a szászfenesi magyar óvodai csoport indítását, hétfőtől keresnek óvónőt, és beindulhat a csoport – mondta Török. Megtudtuk azt is: Kolozs megyében pár nappal ezelőtt érkeztek meg az ábécés könyvek, ezeket majd jövő héten osztják ki. Ígéret van arra, hogy a hiányzó tankönyveket október 1-jéig maradéktalanul kiszállítják.

Antal Géza, a megyei szervezet ügyvezető elnöke arról tájékoztatott: a megyei küldöttgyűlésre november 24-én kerül sor. A 262 küldöttet a tagszervezeteknek, platformoknak, társult szervezeteknek október 31-ig kell nevesíteniük. Emlékeztetett: az MKT először elfogadta, majd visszavonta a megyei alapszabályzat módosítására vonatkozó saját határozatát. Ennek megfelelően a novemberi küldöttgyűlésen módosítani fogják a megyei szervezet alapszabályzatát, a jövő évi februári RMDSZ-kongresszus után pedig elképzelhető, hogy újabb módosítást kell elfogadniuk a megyei küldötteknek. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ